ΔΕΔΔΗΕ: Περίπου 60 φορές πάνω ήρθε ο λογαριασμός ρεύματος για πομόνα της Φθιώτιδας

Ο μετρητής στην αρδευτική εγκατάσταση της οικογένειας του ελαιοπαραγωγού Παρασκευά Μπακάρα κατέγραψε έναν υπερβολικό αριθμό, ο οποίος προσεγγίζει τις 600.000 κιλοβατώρες, παρότι ο ίδιος αναφέρει ότι η συνήθης ετήσια κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 10.000

Σε αδιέξοδο δείχνει να βρίσκεται η οικογένεια του Παρασκευά Μπακάρα, ελαιοπαραγωγού από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, μετά από έγγραφο που δέχτηκε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αρδευτική της εγκατάσταση.

Σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη στη σύζυγό του, Ιωάννα Δαλιανούδη, από το αρμόδιο τεχνικό συνεργείο της περιοχής της Λαμίας, στις 6/3/2024, ο επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για ρευματοκλοπή. Από τα ευρήματα του ελέγχου, μετά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει ενδεχόμενο για μη ορθή καταγραφή της καταναλισκόμενης ενέργειας». Το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ ακολούθησε τη διαδικασία αντικατάστασης του υφιστάμενου μετρητή με νέο και ο παλιός μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριό του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος, ενώ παράλληλα διακόπηκε η παροχή της ηλεκτροδότησης.

Ο μετρητής κατέγραψε τον υπερβολικό αριθμό των 698.467 κιλοβατωρών (σ.σ. καθαρά περίπου 600.000, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι 100.000 κιλοβατώρες ήταν από προηγούμενη καταμέτρηση και έγινε επιστροφή στον παραγωγό μετά από τον σχετικό συμψηφισμό), όταν, σύμφωνα με τον κ. Mπακάρα, η ετήσια κατανάλωση στην πομόνα δεν ξεπερνά τις 10.000 κιλοβατώρες. «Για να καταγραφεί αυτός ο αριθμός θα πρέπει η πομόνα αυτή να δουλεύει ασταμάτητα για πολλά χρόνια», δηλώνει ο ίδιος, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του.

Προσπαθώντας να βρει άκρη σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Mπακάρας θέτει δύο απλά ερωτήματα: «Εάν ο μετρητής δούλευε σωστά, από πού καταναλώθηκε η υπερβολική αυτή ενέργεια και μάλιστα σε μία περίοδο που η πομόνα για μήνες δεν δούλευε; Και, δεύτερον, εάν ο μετρητής δεν δούλευε σωστά, τότε πώς καλυπτόμαστε εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, από τους μετρητές που καταγράφουν αυτές τις καταναλώσεις;»

Αίτημα για μαζικούς ελέγχους

Ο κ. Μπακάρας αποφάσισε να καταφύγει στη δικαιοσύνη και ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να καλύψει τις αρδευτικές του ανάγκες. «Οι ελαιώνες που έχω, κυρίως με την ποικιλία Καλαμών, έχουν απαιτήσεις σε νερό κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ήδη η σύνδεση είναι κομμένη και δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία των ελέγχων, για ένα θέμα που δεν φέρω καμία ευθύνη», σημειώνει.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι και άλλοι συνάδελφοί του από την ίδια περιοχή «προβληματίζονται για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με τις αυξημένες καταναλώσεις, και θέτουν υπόψη το ενδεχόμενο μαζικών ελέγχων, ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα».

Στο έγγραφό του, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος στις 28/3/2024 στη διεύθυνση της επίμαχης αρδευτικής εγκατάστασης. Καλεί, μάλιστα, τον ιδιοκτήτη της να παρευρεθεί αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτούμενου πραγματογνώμονα-εκπροσώπου του, ώστε να γίνει ο έλεγχος.

«Εκτεθειμένοι σε επιτήδειους»

Κλείνοντας, ο κ. Μπακάρας αναφέρει στην καταγγελία ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα: «Τα αρδευτικά συγκροτήματα των αγροτών της περιοχής είναι εκτεθειμένα στον κάθε επιτήδειο και οι κλοπές υλικών είναι μεγάλες, θέτοντας εκτός λειτουργίας τις πομόνες».

Από επιτόπιο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η «ΥΧ» σε διάφορα αρδευτικά συγκροτήματα της περιοχής διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων από κλοπές που έχουν γίνει τελευταία. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς έχει εγκαταλείψει τη λειτουργία [των συγκροτημάτων] ή ακόμα και τις καλλιέργειές του», καταλήγει ο κ. Μπακάρας.