Δείκτης τιμών τροφίμων FAO: Πήραν τα πάνω τους φυτικά έλαια, κρέας και ζάχαρη, αντιστάθμισαν την πτώση στα δημητριακά

Αναλυτικά η εικόνα στα βασικά προϊόντα του καλαθιού του καταναλωτή για τον μήνα Ιούλιο
13/08/2024
6' διάβασμα
deiktis-timon-trofimon-fao-piran-ta-pano-tous-fytika-elaia-kreas-kai-zachari-antistathmisan-tin-ptosi-sta-dimitriaka-329328

Η άνοδος που σημειώθηκε τον Ιούλιο στις τιμές των φυτικών ελαίων, του κρέατος και της ζάχαρης αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη πτώση σε αυτές των δημητριακών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Κάπως έτσι, η τελευταία επικαιροποίηση του δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, παγιώνει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μια εικόνα στασιμότητας στη γενική σούμα των προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO σταθεροποιήθηκε στις 120,8 μονάδες τον Ιούλιο, οριακά κάτω από τις αναθεωρημένες 121 μονάδες του Ιουνίου και τις 120,6 του Μαΐου. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο δείκτης υπολείπεται κατά 3,1% της αντίστοιχης τιμής του έναν χρόνο νωρίτερα (σ.σ. Ιούλιος 2023).

Οριζόντια πτώση στα δημητριακά

Στα επιμέρους προϊόντα, ο δείκτης τιμών σιτηρών του Οργανισμού διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 110,8 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 4,4 μονάδες (-3,8%) από τον Ιούνιο και κατά 15,1 μονάδες (-12%) από την τιμή του περσινού Ιουλίου. Αυτό συνέβη, καθώς οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σε όλα τα βασικά δημητριακά μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Στις κυριότερες αιτίες που διαμορφώνουν την παραπάνω εικόνα λογίζονται η αυξανόμενη εποχική διαθεσιμότητα από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές χειμερινού σίτου στο Βόρειο Ημισφαίριο και οι γενικότερα ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια στον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για μεγάλες συγκομιδές ανοιξιάτικου σιταριού, γεγονός που ασκεί καθοδική πίεση στις διεθνείς τιμές του προϊόντος. Συμπληρωματικά στις τιμές του σιταριού επέδρασαν ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εξαγωγέων και η ασθενής παγκόσμια ζήτηση.

Η εποχική πίεση τροφοδότησε, επίσης, τη μείωση των τιμών εξαγωγής καλαμποκιού. Η συγκομιδή στην Αργεντινή και τη Βραζιλία ήταν πρώιμη σε σχέση με πέρσι, ενώ η κατάσταση των καλλιεργειών στις ΗΠΑ κρίνεται ανώτερη του μέσου όρου και καλύτερη από το περασμένο έτος. Όπως προαναφέρθηκε, μειώσεις είχαμε και στις παγκόσμιες τιμές του κριθαριού και του σόργου, ενώ ο δείκτης του ρυζιού υποχώρησε κατά 2,4% τον Ιούλιο, καθώς η γενικά ήπια εμπορική δραστηριότητα κράτησε υπό πτωτική πίεση τις τιμές των ποικιλιών Indica και Japonica.

Στις κυριότερες αιτίες που διαμορφώνουν την εικόνα στην κατηγορία των δημητριακών λογίζονται η αυξανόμενη εποχική διαθεσιμότητα από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές χειμερινού σίτου στο Bόρειο Hμισφαίριο και οι γενικότερα ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια στον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για μεγάλες συγκομιδές ανοιξιάτικου σιταριού

Σε υψηλό ενάμισι έτους τα φυτικά έλαια

Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 135 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 3,2 μονάδες (+2,4%) από τον Ιούνιο και σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο σε υψηλό ενάμισι έτους. Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του δείκτη αντανακλά υψηλότερες παγκόσμιες τιμές σε φοινικέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο.

Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν ανεπαίσθητα, υπό συνθήκες σταθερής παγκόσμιας ζήτησης, σε μια περίοδο που συνέπεσε με μικρότερη του αναμενομένου αύξηση της παραγωγής στην κορυφαία παραγωγό φοινικέλαιου στον κόσμο, Ινδονησία. Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές του σογιέλαιου ανατιμήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας κυρίως την επίμονη ισχυρή ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων στην Αμερική. Όσον αφορά τα ηλιέλαια και τα κραμβέλαια, οι αυξανόμενες διεθνείς τιμές υποστηρίχθηκαν κυρίως από την επιδείνωση των προοπτικών για τις αντίστοιχες καλλιέργειες σε πολλές σημαντικές χώρες παραγωγής τέτοιων ελαιούχων σπόρων για την περίοδο 2024/25.

Αντανακλάται η έντονη ζήτηση για αιγοπρόβειο, βοδινό και κοτόπουλο – Τα κρούσματα ασθενειών ασκούν ποικίλες πιέσεις

Παρομοίως, ο δείκτης τιμών κρέατος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 119,5 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 1,5 μονάδας (+1,2%) από τον Ιούνιο και υπερβαίνοντας κατά 1 μονάδα (+0,8%) την αντίστοιχη θέση του πριν από έναν χρόνο. Η άνοδος στις διεθνείς τιμές του αιγοπρόβειου και του βοδινού κρέατος αποδίδεται κυρίως στην έντονη ζήτηση για εισαγωγές και την εποχική πτώση των διαθέσιμων ζώων για σφαγή στην Ωκεανία.

Στις διεθνείς τιμές του κοτόπουλου, η αύξηση αποδίδεται επίσης στην έντονη ζήτηση για εισαγωγές, ιδίως από την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εν μέσω προκλήσεων για την παραγωγή που προέρχονται από ασθένειες των ζώων, ιδιαίτερα από κρούσματα γρίπης των πτηνών που έχουν καταγραφεί σε πολλές βασικές περιοχές παραγωγής.

Αντίθετα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν, έστω και αν αυτή η τάση ήταν οριακή, αντανακλώντας την εικόνα υπερπροσφοράς στη Δυτική Ευρώπη λόγω της ασθενέστερης εξωτερικής και εσωτερικής ζήτησης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έναρξη της έρευνας αντιντάμπινγκ που ξεκίνησε η Κίνα σχετικά με τις εισαγωγές της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους συνεχείς περιορισμούς στην πρόσβαση στις ξένες αγορές λόγω των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 0,7% από τον Ιούνιο, καθώς η χαμηλότερη του αναμενομένου παραγωγή στη Βραζιλία αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των βελτιωμένων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο των μουσώνων στην Ινδία και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στην Ταϊλάνδη.

Τέλος, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών παρέμεινε αμετάβλητος, καθώς οι μειώσεις στις τιμές για τη σκόνη γάλακτος αντιστάθμισαν τις αυξήσεις σε εκείνες για το βούτυρο και το τυρί.