Δείχνει ημερομηνία συνδεδεμένων ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκινώντας με βαμβάκι αλλά με εκκρεμότητες στην πλάτη

Τη «σαρακοστιανή» συνταγή των δύο προηγούμενων ετών πρόκειται να ακολουθήσει και φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά την πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, όμως, οι εκκρεμότητες του Οργανισμού απέναντι στους παραγωγούς μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, αφού τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 δεν είχε ακόμα πληρώσει ούτε τα υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, τα οποία «οφείλει» από τον περασμένο Νοέμβριο. Τη διαβεβαίωση ότι σύντομα αυτά θα πληρωθούν έδωσε ξανά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Οργανισμού –κατόπιν ερώτησης που τέθηκε στη διοίκηση– ότι οι πρώτες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις έτους 2022 αναμένεται να χορηγηθούν στους δικαιούχους παραγωγούς «από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου και μετά», με στόχο, όπως διευκρινίστηκε, στο πρώτο αυτό πακέτο πληρωμών να περιληφθεί και η Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος έτους 2022.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ επιλέγουν να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο, προγραμματίζοντας την έναρξη καταβολής των Συνδεδεμένων λίγο πριν από την 25η Μαρτίου. Αυτό λέει το ρεπορτάζ, σύμφωνα πάντα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τιμές ενίσχυσης

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πληρωμή Συνδεδεμένων είναι προηγουμένως να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες καθορίζεται η τιμή ενίσχυσης των προϊόντων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το πρώτο πακέτο Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2020 καταβλήθηκε στους δικαιούχους παραμονή της Εθνικής Επετείου, στις 24 Μαρτίου 2021. Για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις έτους 2021, η πρώτη πληρωμή πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 (αφορούσε και την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος έτους 2021).

Ζωοτροφές

Στο μεταξύ, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πληρωμή δικαιούχων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συνολικού ύψους 1.223.565,50 ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΑΑΤ, ολοκληρώθηκε η εξέταση των ενστάσεων «με την έκδοση της σχετικής τροποποίησης απόφασης ένταξης, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων με αύξηση του ορίου πιστώσεων του μέτρου». Όσο για τις περιπτώσεις των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων, αυτές εξετάζονται ξεχωριστά.