Δεν βλέπει να πέφτουν τα κοστολόγια των κτηνοτρόφων το 2022 η Rabobank

Ανάκαμψη της ζήτησης για ζωικές πρωτεΐνες, αλλά και διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στα κόστη παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αναμένει για το 2022 η Rabobank.

Στις προβλέψεις της για το επόμενο έτος, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η τράπεζα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι τέσσερις παράγοντες που απογείωσαν φέτος τα κοστολόγια των μονάδων, δηλαδή οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των ναύλων και τα υψηλά εργατικά κόστη, θα συνεχίσουν να υφίστανται και τη νέα χρονιά. «Όσοι ελπίζουν ότι το 2022 θα φέρει ηρεμία στην αγορά μετά τις πολλαπλές αναταραχές που προηγήθηκαν (σ.σ. το 2021) πιθανότατα θα απογοητευθούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Rabobank.

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, η τράπεζα διαβλέπει σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές των σιτηρών, κυρίως γιατί η αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα θα αντισταθμίσει έως έναν βαθμό την ισχυρή ζήτηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αναμένεται κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση.

Ειδικά για την Ευρώπη, η Rabobank εκτιμά ότι θα αυξηθεί η χρήση του σιταριού στο σιτηρέσιο και, αντίστροφα, θα μειωθεί εκείνη του κριθαριού. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι τιμές των ζωοτροφών αναμένεται να διατηρηθούν πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ στη Βραζιλία το τρίπτυχο έντονης ζήτησης, ελκυστικών τιμών και υποτίμησης του ρεάλ θα οδηγήσει σε αύξηση των εκτάσεων με σόγια και καλαμπόκι.

Θετικές προοπτικές για κοτόπουλο και βοδινό

Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τη Rabobank, είναι αν η αύξηση των τιμών εν μέσω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα αντισταθμίσει τα ολοένα και διογκούμενα κόστη παραγωγής. H τράπεζα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση, ωστόσο, σημειώνει ότι στις περισσότερες κατηγορίες ζωικών πρωτεϊνών θα υπάρξει βελτίωση τιμών την επόμενη χρονιά, με βασικό μοχλό την ανάκαμψη της ζήτησης, δεδομένου φυσικά ότι θα συνεχιστεί και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών.

«Η παγκόσμια ζήτηση για βοδινό κρέας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ θα βελτιωθεί και η ζήτηση για χοιρινό και πουλερικά», αναφέρει η Rabobank. Στο βοδινό ειδικότερα, αναμένεται μικρή μείωση της παραγωγής, κυρίως λόγω της μείωσης του ζωικού σε μεγάλες παραγωγικές ζώνες, γεγονός που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις τιμές του κρέατος, αλλά και των ζώντων ζώων.

Στα πουλερικά, η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 2%, ακολουθώντας την εξίσου αυξημένη ζήτηση, ενώ στο χοιρινό το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά είναι η μείωση των εισαγωγών από την πλευρά της Κίνας. Καθώς το ζωικό κεφάλαιο της χώρας συνεχίζει να ανακάμπτει, η παραγωγή χοιρινού αναμένεται να αυξηθεί από 20% έως 30% το 2022, με τη ζήτηση να ενισχύεται επίσης, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς.

Λιγότερο χοιρινό θα εισαγάγει η Κίνα

Ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες πιέσεις στην Ευρώπη, αφού οδηγεί σε μείωση των κινεζικών εισαγωγών, στερώντας από τους Ευρωπαίους παραγωγούς έναν εξαγωγικό προορισμό για την πλεονάζουσα παραγωγή της. Ορμώμενη από αυτό, η Rabobank κάνει λόγο για μείωση 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών χοιρινού.

Πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η τράπεζα για την ευρωπαϊκή πτηνοτροφία, η οποία, όπως σημειώνει, θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από τις διαταραχές που προκάλεσε στη ζήτηση η υγειονομική κρίση, ενώ και οι εξαγωγές του κλάδου αναμένονται αυξημένες την επόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, η Rabobank προβλέπει ότι η βιωσιμότητα θα είναι ένας τομέας στον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας του κλάδου, από τους παραγωγούς μέχρι τους λιανέμπορους, θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το 2022, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις τόσο των καταναλωτών όσο και των ρυθμιστικών αρχών.