Δεν καίγονται οι Ιταλοί για νέες αγορές στο σκληρό σιτάρι

Κινητικότητα γύρω από την εκτέλεση εξαγωγικών συμβολαίων που είχαν κλειστεί πριν από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από τη Θεσσαλία, αλλά και στασιμότητα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο νέων δουλειών, χαρακτηρίζουν αυτό το διάστημα την εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού.

Η στασιμότητα αυτή σαφώς έχει να κάνει και με τα τραύματα που κατάφερε η θεομηνία σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους της χώρας, που κινούν κατά βάση το σιτάρι του θεσσαλικού κάμπου, καθώς και σε πολλά -συχνά συνεργαζόμενα με αυτούς- μικρότερα εμπορικά μαγαζιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις από έμπειρα στελέχη της αγοράς μιλάνε για απώλειες 40.000-50.000 τόνων που βρισκόταν σε αποθήκες παραγωγών, μεσιτών και εμπόρων.

Μίνιμουμ 400 ευρώ η εξαγωγή στην Τουρκία

Ο έτερος λόγος της «ακινησίας» στο επίπεδο των νέων συμφωνιών σχετίζεται με το ελάχιστο ενδιαφέρον των Ιταλών, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες και πλέον κινούνται πολύ συντηρητικά, σκοπεύοντας να καλύψουν το όποιο κενό με καναδέζικα.

Τουλάχιστον 250.000 τόνοι έχουν κατευθυνθεί στην ιταλική αγορά από την Τουρκία, η οποία εκτιμάται ότι έχει εξάγει ως τώρα περί τους 440.000 τόνους, ενώ άλλοι 170.000 τόνοι έχουν συμβολαιοποιηθεί και πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα.

Σημειωτέον ότι το κατώτερο όριο των 400 ευρώ/τονο FOB στις εξαγωγικές τιμές που ορίστηκε από τη γειτονική χώρα μείωσε κάπως τον ανταγωνισμό μεταξύ των εκεί πωλητών, ακόμα κι έτσι όμως το τουρκικό σκληρό παραμένει σημαντικά φθηνότερο από το αντίστοιχης ποιότητας καναδέζικο (460 ευρώ/τόνο FOB).Η τελευταία εξαγωγική δουλειά στην Ελλάδα κλείστηκε στα 335 ευρώ/τόνο FOB, ωστόσο τις τελευταίες μέρες ακούστηκε πρόταση στα 350 ευρώ/τόνο.

Οι ιταλικές αγορές συνεχίζουν σταθεροποιητικά, με τη Φότζια να δίνει αυτή την εβδομάδα την πρώτη κατηγορία (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) στα 395-400 ευρώ/τόνο και τη δεύτερη (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%).