Δεν κατεβαίνουν από τα 40 λεπτά οι αγρότες για τον ηλίανθο

Στάση αναμονής τηρούν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί ηλίανθου, με τις σπορές να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο. Στον συσχετισμό μπαίνουν και άλλα προϊόντα των εαρινών καλλιεργειών, με κυριότερο το βαμβάκι, το οποίο εδώ και μήνες θεωρείται ελκυστική προοπτική.

Σε ό,τι αφορά τον ηλίανθο, προς το παρόν, η ΕΑΣ Ορεστιάδας, σημαντικός παίκτης στα ελαιούχα, δεν έχει προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα περίπου 100.000 στρέμματα που καλλιεργεί σε ετήσια βάση. Από την πλευρά των εργοστασίων παραγωγής βιοντίζελ, η Φυτοενέργεια έχει ανακοινώσει ότι οι παραγωγοί μπορούν να κλείσουν στα 39 λεπτά/κιλό, δίνοντας πρώτη -και μέχρι στιγμής μόνη- τον τόνο για τη φετινή σεζόν.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, «θα περιμένουμε σίγουρα έως το τέλος του μήνα και δεν θα βιαστούμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό. Υπάρχουν και οι εξελίξεις με την Ουκρανία, που εκτός των άλλων εξάγει σπόρους ηλίανθου. Η εκτίμησή μου είναι ότι η τιμή παραγωγού θα έχει βάση τα 40 λεπτά/κιλό.

Άλλωστε, με το φετινό κοστολόγιο της καλλιέργειας στην περιοχή μας να διαμορφώνεται σε πάνω από 120 ευρώ/στρέμμα, κάτι άλλο δεν θα είχε νόημα. Σε διαφορετική περίπτωση, αρκετοί παραγωγοί θα στραφούν στο βαμβάκι, όπου έχουν ανακοινωθεί προπωλήσεις από 65 έως και 70 λεπτά/κιλό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το καλαμπόκι δεν αναμένεται να προτιμηθεί ως εναλλακτική στον ηλίανθο, λόγω των σημαντικών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε νερό και λίπασμα.

Καθυστερεί η απόφαση κατανομής

Από την πλευρά του, ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος του πανελλαδικού φορέα εκπροσώπησης των καλλιεργητών ελαιούχων φυτών, ΠΑΣΚΕΦ, σημείωσε στην «ΥΧ» ότι και φέτος παρατηρείται καθυστέρηση στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ για την έκδοση της απόφασης κατανομής βιοντίζελ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μια βιώσιμη τιμή φέτος, δεδομένης της σημαντικής αύξησης στο κόστος παραγωγής, θα πρέπει να κινείται τουλάχιστον στα 44 με 45 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης κατανομής, καθώς έφτασαν τα μέσα Οκτωβρίου για να γνωστοποιηθούν οι ποσότητες που αντιστοιχούσαν στις επιχειρήσεις για το 2021.