Δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 13 λεπτά το κριθάρι

Καθηλωμένη στα 13 λεπτά/κιλό είναι η τιμή παραγωγού στο κτηνοτροφικό κριθάρι, με τους παραγωγούς να δηλώνουν προβληματισμένοι και τους εμπόρους να μη βλέπουν κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή στην τιμή του προϊόντος.

Οι γνώστες της αγοράς αιτιολογούν την πεποίθηση αυτή σε δύο παράγοντες: Αφενός στην αφθονία των ποσοτήτων, καθώς οι αποδόσεις (και) φέτος κινήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση. Αφετέρου, στο γεγονός ότι η τιμή στο καλαμπόκι αυτή την περίοδο είναι δελεαστική, οδηγώντας αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να το προτιμήσουν σε σχέση με το κριθάρι.

Σύνηθες χαρακτήρισε το φαινόμενο των μη ικανοποιητικών τιμών στο κτηνοτροφικό κριθάρι παραγωγός από το Κιλκίς που μίλησε στην «ΥΧ»: «Με εξαίρεση μια αναλαμπή που είχε και έφτασε τα 16 λεπτά, τα τελευταία χρόνια η τιμή “παίζει” από 12 έως 14 λεπτά. Γι’ αυτό και πας για καλές αποδόσεις για να είσαι βιώσιμος, πράγμα εφικτό, ειδικά αν βρεις την κατάλληλη ποικιλία σπόρου. Φέτος, έπιασα 700 κιλά/στρέμμα».

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Βαγγέλης Παναγιώτου, «αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι η τιμή καλαμπόκι είναι ελκυστική και είτε αγοράζουν λιγότερο κριθάρι, είτε δεν αγοράζουν καθόλου. Το καλαμπόκι θεωρείται πιο πλούσια τροφή σε θρεπτικά συστατικά, επομένως οι κτηνοτροφικές μονάδες το προτιμούν αυτή την περίοδο για το σιτηρέσιο των ζώων».

Δεν διαβλέπει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στην τιμή παραγωγού του κτηνοτροφικού κριθαριού ο έμπορος από τη Θεσσαλία, Κώστας Βουλγαράκης: «Το κριθάρι στην ελληνική αγορά δεν φεύγει. Φέτος φορτώθηκαν καράβια από τον Βόλο για την Κρήτη και την Κύπρο, γιατί δεν μπορούσαν να απορροφηθούν. Άλλες χρονιές αυτό το κριθάρι θα το έπαιρναν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όσο ισχύει αυτή η κατάσταση, πρέπει και εμείς να έχουμε ως ένδειξη την τιμή FOB της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας». Σύμφωνα με τον έμπορο, βασικός παράγοντας της χαμηλής ζήτησης είναι η κάκιστη οικονομική κατάσταση του κτηνοτροφικού τομέα.