Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Δεν πείθουν τους κτηνοτρόφους οι δεσμεύσεις Γεωργαντά για ελέγχους στη νοθεία της φέτας

Ικανοποίηση για τη χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, μικρό καλάθι για τους ελέγχους κρατούν οι κτηνοτρόφοι
15/04/2023
6' διάβασμα
den-peithoun-tous-ktinotrofous-oi-desmefseis-georganta-gia-elegchous-sti-notheia-tis-fetas-290454

των Τ. Γεωργιοπούλου, Α. Ανδρονικάκη

Τη χρηματοδότηση της Διεπαγγελματικής Φέτας (ΕΔΟΦ) με 1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στα Τρίκαλα.

Η είδηση, όπως και η παρουσία του κ. Γεωργαντά, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τα μέλη, δεδομένου ότι, όπως ανέφεραν κάποιοι από τους παριστάμενους, δόθηκε η ευκαιρία «να γίνει μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση». Δεν έλειψαν ωστόσο και τα δηκτικά σχόλια που έκαναν τη σύνδεση με τις επικείμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Γιάννης Βιτάλης, τόνισε ότι απαντήθηκαν -επιτέλους- όλα τα ερωτήματα από την πλευρά του υπουργείου, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετική τη δέσμευση του υπουργού για τη χρηματοδότηση, η οποία ήταν πάγιο αίτημα της Διεπαγγελματικής, εφόσον κτηνοτρόφοι και μεταποιητές αποδίδουν στον ΕΛΓΟ παρακράτημα από τις εισφορές για ανταποδοτικό σκοπό. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη, τη λειτουργία και την προώθηση δράσεων για την προστασία της φέτας και την προώθησή της στο εξωτερικό.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΦ και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Μιχάλης Τζιότζιος, τόνισε ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να θεσμοθετηθεί και ως μόνιμη με τη μορφή παρακράτησης ποσοστού από τις εισφορές στον ΕΛΓΟ γι’ αυτό το σκοπό. «Η διεπαγγελματική θα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους στο ράφι και στα κέντρα μαζικής εστίασης προκειμένου να προφυλάξουμε το προϊόν που παράγουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε επίσης στον νέο νόμο του υπουργείου που ψηφίστηκε πρόσφατα και ειδικότερα στο άρθρο 19, με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή Προσδιορισμού Ορίων Αποδόσεων Γάλακτος με επιστημονικά κριτήρια, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. «Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας», σημείωσε.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, έναν εκπρόσωπο της Διεπαγγελματικής, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου και έναν του ΕΛΓΟ. Ο κ. Τζιότζιος εκτιμά ότι μπορεί «να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, εφόσον αυτήν τη στιγμή είναι πολλοί στην αγορά που ισχυρίζονται ότι παράγουν ένα κιλό φέτα από 2,5 κιλά γάλα, όταν όλοι γνωρίζουμε και η βιβλιογραφία αναφέρει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 4 κιλά». Το θέμα βέβαια, καταλήγει, είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, με την προϋπόθεση ότι απαιτείται να υπάρχει η πολιτική βούληση, κάτι που δεν είναι δεδομένο, καθώς επίκεινται εκλογές και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Προεκλογική φιέστα»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΦ, Δημήτρης Μόσχος, κάνει λόγο στην «ΥΧ» για «καθαρά προεκλογική στάση» του υπουργού, καθώς «επί τρία χρόνια η πολιτική ηγεσία αγνοούσε παντελώς τη Διεπαγγελματική και τα αιτήματά της. Θεωρούμε ότι η παρουσία του υπουργού και τα όσα ειπώθηκαν είχαν τον χαρακτήρα προεκλογικής φιέστας».

Ο κ. Μόσχος εκφράζει τη διαφωνία του και με τον πρόσφατο νόμο για τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει ο ΕΛΟΓΑΚ να είναι ανεξάρτητος φορέας, να είναι υπεύθυνος για τον καταλογισμό των προστίμων. Ο ΕΛΟΓΑΚ χρηματοδοτείται από τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές, αλλά η ουσιαστική χρηματοδότηση προέρχεται από τους κτηνοτρόφους, γιατί το ποσοστό που εισφέρουν οι μεταποιητές ενσωματώνεται και μπαίνει στο κόστος του γάλακτος».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ θέτει επίσης το ζήτημα των παλιών υποθέσεων που σχετίζονται με ελέγχους στη φέτα και για τις οποίες δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, όπως επίσης και τη μη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Νόμου Βορίδη. «Με νομικίστικες τακτικές μας λένε ότι θα βγουν κανονισμοί και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα πάνε μετά τις εκλογές. Επομένως, δεν έχει γίνει τίποτα. Παραμένει ένα κράτος ανομίας και παρανομίας στη φέτα, τόσο από ελληνικές, όσο και εσχάτως από ξένες εταιρείες, που παραβιάζουν το ΠΟΠ. Είναι σημαντικό να πούμε ότι όποιο μεγάλο σκάνδαλο νοθείας έχει αναδειχθεί, αυτό έχει γίνει χάρη στην πρωτοβουλία, στις προσπάθειες και στους ελέγχους από τους κτηνοτρόφους και όχι από τον ΕΛΓΟ», υπογραμμίζει.

Ρεκόρ στις εξαγωγές φέτας, ενίσχυση ζωοτροφών και για νεοεισερχόμενους

Στη διάρκεια της ΓΣ, ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο και για ρεκόρ στις εξαγωγές φέτας το 2022, οι οποίες έφτασαν τα 605 εκατ. ευρώ, έναντι 388 εκατ. ευρώ το 2019. «Έξω πάμε καλά», επισημαίνει ο κ. Τζιότζιος. «Είναι αλήθεια ότι στις βιομηχανίες δεν υπάρχουν αποθέματα», ενώ και οι μικροί μεταποιητές βρήκαν διέξοδο για το προϊόν τους σε συνεργασίες με τις μεγάλες βιομηχανίες. Ωστόσο, προσθέτει ότι η εσωτερική κατανάλωση της φέτας έχει μειωθεί, κυρίως λόγω της ακρίβειας, που οδηγεί τους Έλληνες καταναλωτές σε φθηνότερες λύσεις.

Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε επίσης ότι έως το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχει δοθεί η Συνδεδεμένη Ενίσχυση στο κρέας -και βέβαια οπωσδήποτε πριν τις εκλογές, όπως σημείωσαν με έμφαση οι παραβρισκόμενοι… Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζεται να λάβουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι.

 

ΓΡΑΦΕΙ: