Δεν προλαβαίνει τη ζήτηση η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

Κίνητρο για αύξηση των ποσοτήτων οι φετινές ανεβασμένες τιμές παραλαβής

-Διαφήμιση-

Στην καλύτερη στιγμή της φαίνεται ότι βρίσκεται η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που τον Οκτώβριο συμπλήρωσε 80 χρόνια ζωής. Ο ιστορικός συνεταιρισμός αύξησε φέτος σημαντικά τις τιμές που προσφέρει στους παραγωγούς, με στόχο την αύξηση και των ποσοτήτων μαστιχιού που παραλαμβάνει. Οι τελευταίοι, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ισχυρή ζήτηση, γι’ αυτό και η διοίκηση δίνει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην υπεραξία του προϊόντος.

Στα 3,5 εκατ. τα δάνεια

«Aπό οικονομικής άποψης, νομίζω ότι περνάμε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας μας, είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Τούμπος. Όπως εξηγεί, τα δάνεια της Ένωσης στο τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν πέσει στα 3,5 εκατ. ευρώ, νούμερο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε άλλο εμπόρευμα να πουλήσουμε», εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς του νησιού σε μαστίχα. «Φέτος, στον κανονισμό παραλαβών που δημοσιεύσαμε τον Σεπτέμβριο αυξήσαμε πολύ τις τιμές από 3,5-6,5 ευρώ. Παράλληλα, η πληρωμή και η εξόφληση για τους παραγωγούς θα γίνεται πολύ νωρίτερα κοντά στον χρόνο παράδοσης του προϊόντος. Έτσι, δίνεται ένα κίνητρο στον κόσμο για να καλλιεργήσει και να αυξηθεί η ποσότητα του προϊόντος».

Ο βασικός στόχος, όμως, σύμφωνα με τον κ. Τούμπο, είναι η ανάπτυξη της υπεραξίας της μαστίχας μέσα από την ανάδειξη των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων, κάτι που θα δώσει ασφαλώς άλλη αξία και δυναμική στο προϊόν. «Γι’ αυτό έχουμε συστήσει Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Μαστίχας με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια που θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κέντρου, θα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι και να ξέρουμε περισσότερα πράγματα και άρα να επιλέξουμε τον σωστό χρόνο και τρόπο διάθεσης των προϊόντων. Πρέπει να είμαστε σίγουροι σε αυτό που κάνουμε και να έχουμε στοιχεία και αποτελέσματα που θα μας κάνουν να πάμε παρακάτω», τονίζει ο κ. Τούμπος. 

Η σκόνη μαστίχας αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον συνεταιρισμό. «Εξάγουμε το 85% της παραγωγής μας στο εξωτερικό, από πολύ φτωχές έως πολύ πλούσιες χώρες. Το καλάθι των χρήσεων είναι μεγάλο, από αρωματικό για τα φαγητά έως φάρμακο», σημειώνει ο κ. Τούμπος.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό

Η Ένωση έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην καλλιέργεια. Παράλληλα, θα κωδικοποιηθούν οι πρακτικές καλλιέργειας, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να ανταλλάσσουν γνώση και εμπειρίες. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένας κώδικας βαθμονόμησης της ποιότητας του μαστιχιού, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αξιολόγηση του προϊόντος που φέρνουν οι παραγωγοί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες θα γνωρίζουν και θα τηρούν όλοι.

Παράλληλα, η Ένωση βρίσκεται κοντά στην προμήθεια μηχανημάτων για τον καθαρισμό του μαστιχιού από το εξωτερικό. «Θέλουμε μέσα στο 2019 ο καθαρισμός του προϊόντος να γίνεται με αυτόν τον τρόπο, ώστε να γλυτώσουμε εργατοώρες στην επεξεργασία του μαστιχιού μετά το χωράφι», εξηγεί ο κ. Τούμπος.

-Διαφήμιση-