Εντός των ημερών η ρύθμιση για απαλλαγή των ετεροσυνταξιούχων με αγροτικό εισόδημα από εισφορές

Εντός των ημερών η ρύθμιση για απαλλαγή των ετεροσυνταξιούχων με αγροτικό εισόδημα από εισφορές

Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων που δεν προέρχονται από τον ΟΓΑ και αποκτούν αγροτικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, θα ενσωματωθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να λύνεται οριστικά μια από τις πιο χτυπητές «ανορθογραφίες» του νέου ασφαλιστικού νόμου την οποία είχαν πρώτοι αναδείξει, με σχετικά ρεπορτάζ, το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Στην πράξη, όπως αναφέρεται και στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 15 Μαΐου στα περίπτερα, πρόκειται για διπλασιασμό του ορίου που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι  δεν υποχρεούνταν σε καταβολή εισφορών εφόσον το αγροτικό τους εισόδημα δεν ξεπερνούσε το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα των αγροτών, όπως αυτό προσδιοριζόταν με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό- δηλαδή τα 4.923 ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 και τα 5.460 ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά.

Πλέον το όριο αυτό ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το εισοδηματικό «πλαφόν» για την απαλλαγή από την περικοπή της σύνταξης κατά 30%.

Ανοιχτά ζητήματα για το χρονοδιάγραμμα αλλά και το ύψος των εισφορών για συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα

«Υπήρχε παράλειψη στο νόμο»

Όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 και α’ αντιπροέδρου της Βουλής, Σοφίας Σακοράφα, ο κ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι «υπήρχε παράλειψη νόμου που έθετε ασφαλιστικές εισφορές από μηδενικό εισόδημα» και συμφώνησε ότι λόγω και της ιδιαιτερότητας της αγροτικής παραγωγής του μικρού κλήρου, «δεν μπορεί κάποιος με ένα μικρό εισόδημα 2-3.000 ευρώ να πληρώνει 1.400 ευρώ εισφορές». Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία θα υλοποιηθεί εντός του Μαϊου, πρόσθεσε, «αλλάζουμε το όριο και από το “μηδέν” ευρώ, θα πάμε στα 10.000 ευρώ».

«Μέχρι 10.000 ευρώ κανείς δεν θα πληρώνει εισφορές, έστω και αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα συνταξιούχος αγρότης. Θα μπορεί να πηγαίνει στο χωράφι του, να αποκομίζει τα οφέλη της καλλιέργειάς τους, να εργάζεται απρόσκοπτα, να θρέφει την οικογένειά του, να κάνει ένα μικρό κομπόδεμα, χωρίς να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο εάν ξεπεράσει το όριο των 10.000 ευρώ», σημείωσε ο υπουργός.

Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Σακοράφα είχε επισημάνει ότι με τη διάταξη του άρθρου 27 του ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, όλοι οι συνταξιούχοι (πλην τέως ΟΓΑ) που έχουν αγροτικό εισόδημα, υποχρεούνται, από 1η Μαρτίου 2021, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον 121 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.452 ευρώ τον χρόνο. Η ρύθμιση θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα να αποκλεισθούν από την παραγωγική δραστηριότητα οι συνταξιούχοι που κατέχουν αγροτικό κλήρο, πέρα από το ότι είναι πιθανό να οδηγήσει και σε απόκρυψη δραστηριότητας και εισοδημάτων, υποστήριξε η βουλευτής, ζητώντας την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση τόσο για την κοινοβουλευτική παρουσία του όσο και για την πρόθεση επίλυσης του ζητήματος.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της κ. Σακοράφα, ο υπουργός Εργασίας είπε πως «σήμερα είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι η Βουλή, ανεξαρτήτως κομμάτων, ακούει, συζητά και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, και όπου μπορεί να βρει κοινούς δρόμους, να λύνουμε τα προβλήματα». Επανέλαβε, δε, ότι κανείς δεν διεκδικεί το τέλειο. «Όποιος παλεύει και αγωνίζεται, βεβαίως θα έχει και αστοχίες, αλλά είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε και να μην παραμένουμε εγωϊστικά σε μία θέση που είναι λάθος, αλλά να προχωράμε από κοινού όλοι μαζί μπροστά», υπογράμμισε.

Σκωτσέζικο ντους για τους ενεργούς συνταξιούχους που δεν προέρχονται από τον ΟΓΑ