Αυτό το άρθρο είναι 63 μηνών

Δεσμεύσεις για Αβερώφειο, αποζημιώσεις κτηνοτρόφων και διαγραφή οφειλών

«Ναι», υπό προϋποθέσεις, για τον Αχελώο από τον Κ. Καραμανλή
05/02/2020
5' διάβασμα
desmefseis-gia-averofeio-apozimioseis-ktinotrofon-kai-diagrafi-ofeilon-186966

«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής υπαίθρου για την παραγωγή διαφοροποιημένων και ποιοτικών προϊόντων, η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και γαστρονομίας και η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα «Ελευθερία», και στη συνεδρία, με θέμα «Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες, εφόσον εφαρμοστούν και υλοποιηθούν, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ατμομηχανή της θεσσαλικής οικονομίας, που είναι ο πρωτογενής τομέας, κατέθεσαν από το ίδιο βήμα του Φόρουμ και οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη (καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασίλης Κόκκαλης, (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Ευαγγελία Λιακούλη (βουλευτής ΚΙΝΑΛ) και Νικήτας Πρίντζος (πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου).

Οι δεσμεύσεις Βορίδη

Ο κ. Βορίδης μίλησε περισσότερο ως έγκριτος νομικός, παρά ως υπουργός, αφού δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις στην αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, στην καταβολή αποζημιώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό που χτύπησε το 2014 τους Τυρναβίτες αγρότες και στη διαγραφή αγροτικών χρεών, εφόσον όμως ξεπεραστούν νομικά προβλήματα.

«Η πολιτική βούληση υπάρχει για τη μετατροπή της Αβερωφείου Σχολής σε όαση επιχειρηματικότητας, όπως θέλει να τη μετατρέψει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Αναμένουμε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί. Ως νομικός που είμαι, όμως, οφείλω να πω πως λόγω εμπλοκής των κληροδοτημάτων, πρέπει να ξεπεράσουμε νομικά ζητήματα για να τρέξει το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ».

Για την καταβολή αποζημιώσεων στους Τυρναβίτες κτηνοτρόφους «έχουμε τα χρήματα, αλλά πρέπει να βρούμε και τη σχετική νόμιμη λύση για να μην μπλέξουμε με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, το οποίο «θα δώσει ώθηση στα υγιή συνεργατικά σχήματα και θα κλείσει τους συνεταιρισμούς-σφραγίδες, οι οποίοι δυστυχώς αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα».

Εξήγγειλε ακόμη (καταχειροκροτούμενος από παριστάμενους συνεταιριστές) την παύση δίωξης, λόγω οφειλών, μελών των διοικήσεων των συνεταιρισμών, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Σχολιάζοντας τις αναφορές περί διαγραφής αγροτικών χρεών από τις τράπεζες, τόνισε πως «αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό στους κανονισμούς» και συμπλήρωσε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς πολλά τραπεζικά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατηγορία περί απιστίας». Οι τρεις συνομιλητές του στο φόρουμ (κ.κ. Κατσέλη, Κόκκαλης, Λιακούλη) αντέτειναν πως «αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί».

«Ναι» στον Αχελώο, υπό όρους

Στη συνεδρία, με θέμα «Υποδομές, ενεργειακές εξελίξεις, περιβάλλον, Αχελώος», με κεντρικό καλεσμένο τον υπουργό Υποδομών, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως «η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα, εξαιτίας της υπεράντλησης μη ανανεούμενων υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και να το αγνοούμε αυτό, ούτε να συζητάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και να μη λύνουμε ένα τέτοιο πρόβλημα».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως «οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργούν συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένα περιθώρια για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε, αγνοώντας το ΣτΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, «σήμερα ξεκινάμε από μηδενική βάση, γιατί το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου, που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Συνεπώς, πρέπει να εξετασθεί και να διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιά, της επισκευής της επένδυσής τους και των επεμβάσεων στην είσοδο – έξοδο της σήραγγας.

Για τις εργασίες αυτές, έχει δοθεί Περιβαλλοντική Απαλλαγή. Είμαστε σε διαδικασία ελέγχου των Τευχών Δημοπράτησης, ώστε γύρω στα τέλη Μαρτίου να δημοπρατηθεί το έργο». Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, πρότεινε «το έργο να παραχωρηθεί στην περιφέρεια, την εποπτεία να αναλάβει το υπουργείο και οι Αιτωλοακαρνάνες, ας πάρουν τα κλειδιά. Τους εμπιστευόμαστε. Πρέπει να βρούμε άμεσα μια λύση».

Έλλειψη δραστικών ουσιών φυτοπροστασίας

Από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, ξεχώρισε αυτή του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Γιαννακού, ο οποίος αναφέρθηκε «στο πρόβλημα της έλλειψης των δραστικών ουσιών φυτοπροστασίας σε όλη την ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Από τις 800 δραστικές ουσίες που υπήρχαν αποσύρθηκαν οι 500», θέμα που εξετάζεται από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: