Διαδραστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» από την Αναπτυξιακή Ροδόπης

Με μια πρωτότυπη εκδήλωση η Αναπτυξιακή Ροδόπης ΑΑΕ ΟΤΑ, ως Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας της ΠΕ Ροδόπης & Ξάνθης, κατάφερε να διαδώσει το μήνυμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να αναδείξει τη συμβολή της αλιείας στην τοπική κοινότητα Φαναρίου.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαναρίου, η Αναπτυξιακή Ροδόπης διοργάνωσε μια ξεχωριστή διαδραστική εκδήλωση με ζωντανή μουσική, θέατρο σκιών, αφήγηση θαλασσινών ιστοριών και εικαστική έκθεση με θέμα τη θάλασσα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου.

Ο Γιάννης Βουλτσίδης με το θέατρο σκιών και τις ιστορίες του Καραγκιόζη ψαρά, μετέφερε με τρόπο παραδοσιακό και χιουμοριστικό τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, να ζει και να ευημερεί από αυτήν ενώ παράλληλα αφηγήθηκε στους μικρούς και μεγάλους θεατές ιστορίες από τους ψαράδες της περιοχής όταν εκείνοι άλλοτε πάλευαν με τη θάλασσα και άλλοτε διοργάνωναν παραδοσιακά γλέντια και γιορτές στις καλύβες τους. Η εκδήλωση ντύθηκε με μουσική υπόκρουση και παραδοσιακά τραγούδια για τη θάλασσα.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου, εμπνευσμένοι από την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής τους, δημιούργησαν ζωγραφιές με θέμα την αλιεία και τη θάλασσα και τις μοιράστηκαν με τους επισκέπτες της εκδήλωσης ενώ συμμετείχαν ενεργά στο θέατρο σκιών αναλαμβάνοντας ρόλο καραγκιοζοπαίκτη. Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, είχε προηγηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου εικαστικό εργαστήρι με θέμα τη δημιουργία των εκθεμάτων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κύριος Ευστάθιος Κεφαλίδης, ο Πρόεδρος ΕΔΠ Leader Ροδόπης-Ξάνθης κύριος Δημήτρης Πολιτειάδης και ο Πρόεδρος Κοινότητας Φαναρίου κύριος Πέτρος Καραβέτης.

Η δράση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Ενέργειας 6.2 του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», Τ.Π. CLLD/LEADER Αλιείας, Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και 21 ακόμη συμβαλλόμενους εταίρους, είχε στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την προστασία των θαλασσών και των ακτών καθώς και την ανάδειξη της μεγάλης συμβολής των αλιευτικών κοινοτήτων στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Συντελεστές: Γιάννης Βουλτσίδης «Μικρός Διάκοσμος», Άγγελος Ζαγοριανός, Γεωργία Γιαννοπούλου, μαθητές Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου.