Διακυμάνσεις στις τιμές για αγγούρια και ντομάτες

Μια μεγάλη ψαλίδα στο άνοιγμα των τιμών κατέγραψε η φετινή περίοδος των τελευταίων εξαγωγών αγγουριών από την Τριφυλία στην Κεντρική Ευρώπη. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «oι εξαγωγές που ακολουθούν τις ανοιξιάτικες σίγουρα υπολείπονται, γιατί είναι περισσότερο για την εσωτερική αγορά. Η ποιότητα και αυτήν τη χρονιά ήταν καλή, με τις τιμές να έχουν διακυμάνσεις. Ήταν στιγμές που το ζευγάρι αγγούρι είχε 20 λεπτά και άλλες που έφτασε τα 60 λεπτά».

Όσον αφορά την ντομάτα, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, «στην αρχή της καλλιέργειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών είχαμε προβλήματα στην καρπόδεση, με αποτέλεσμα να έχουμε μικροκαρπία και να μην έχουμε την ποιότητα που θέλαμε. Στη συνέχεια, υπήρξε βελτίωση και αυξήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια να σταθεροποιηθεί η τιμή πώλησης. Επίσης, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και ο ιός της ντομάτας που απείλησε την παραγωγή».

Πέρα, όμως, από τα όποια προβλήματα, αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τους παραγωγούς είναι, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, «οι αυξημένες εισροές και το εργατικό κόστος. Οι τιμές και στην ντομάτα είχαν διακυμάνσεις και κινήθηκαν από 60 λεπτά έως 1,20 ευρώ».

Η αύξηση των τιμών σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα έφεραν και αλλαγή στη συμπεριφορά των παραγωγών, που κινούνται πλέον με άλλα δεδομένα. «Οι παραγωγοί κάνουν ορθολογιστική χρήση των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών, προσπαθώντας να χρησιμοποιούν τις απολύτως αναγκαίες εφαρμογές, ώστε να διατηρήσουν το κόστος σε χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα είτε στην ποιότητα είτε στην ποσότητα. Φυσικά, το κόστος είναι ανεβασμένο», ανέφερε.