Διαμαρτύρονται οι αγρότες για το μοίρασμα του αποθεματικού κρίσης

των Γιώργου Ρούστα, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγών εκφράζονται ανά τη χώρα για τον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκε το κονδύλι των 26 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Κρίσης της ΕΕ.

Μαζική ήταν η διαμαρτυρία των αγροτών την Τρίτη 11/10 στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, όπου οι αγρότες διαδήλωσαν, θυμίζοντας μέρες μπλόκων. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνεχίστηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου παραδόθηκε υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα, που αφορούν το κόστος παραγωγής, στους αντιπεριφερειάρχες, Βασίλη Πινακά και Αποστόλη Μπίλη.

Αναφερόμενος στον καταμερισμό του κονδυλίου στήριξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Αποθεματικό Κρίσης της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στ. Τσικριτζής, δήλωσε ότι «πετάει χιλιάδες αγρότες εκτός στρεμματικής ενίσχυσης και διανέμει το εξευτελιστικό ποσό των 72,7 ευρώ το στρέμμα μόνο σε 20.346 παραγωγούς. Βάζοντας ως κύριο κριτήριο οι συνάδελφοι να είναι σε Ομάδες Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, οι οποίες είναι ενταγμένες σε συγκεκριμένα προγράμματα, έμεινε εκτός στήριξης ο κύριος όγκος από τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια σταφύλια, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, τα οποία πραγματικά υπέστησαν τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και του εμπάργκο».

Τι δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Για το ίδιο θέμα, υπήρξαν αντιδράσεις και κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πέλλα. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με αγρότες της περιοχής, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από την Τρίτη 11/10 με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Κουλούρας διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για το δυσβάσταχτο κόστος της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, έθεσε μεταξύ άλλων και το σημαντικό θέμα του Αποθεματικού Ταμείου Κρίσης της ΕΕ, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ροδακινοπαραγωγός ζήτησε να ενισχυθούν όλοι οι αγρότες, επισημαίνοντας πως είναι μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί, ενώ ζήτησε και την προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Κρίσης, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε «πως αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε», με τον κ. Γεωργαντά να απαντά ότι όπου υπάρχει απώλεια εισοδήματος θα δοθεί στήριξη.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «αυτό που ζητούν οι αγρότες δεν είναι μόνο η καλή φιλοξενία στα υπουργικά γραφεία, αλλά αυτή να συνοδεύεται και από πράξεις».