Διατήρηση υψηλών τιμών στα σιτηρά προβλέπει η Κομισιόν

Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγορές αγροτικών προϊόντων, με την Κομισιόν να προβλέπει διατήρηση της αβεβαιότητας για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 7 Ιουλίου, από την έναρξη του πολέμου οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν ήδη αυξηθεί κατά 30% στο διάστημα από την έναρξη των εχθροπραξιών, παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες και τα οποία οφείλονται εν πολλοίς στις επερχόμενες σοδειές.

Ειδικά για τα δημητριακά, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τη στιγμή που συντηρείται η αβεβαιότητα για την διαθεσιμότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τη σεζόν 2022/23 τους 286,4 εκατ. τόνους, δηλαδή 2,5% χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ξηρές συνθήκες που επικράτησαν φέτος σε αρκετές παραγωγικές ζώνες της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα). Ωστόσο μειωμένη αναμένεται να είναι και η ζήτηση για σιτηρά που κατευθύνται στη ζωοτροφή και την παραγωγή βιοκαυσίμων κατά 1,3% και 3% αντίστοιχα τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά αποθέματα παραμένουν σχετικά υψηλά, γεγονός που, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα βοηθήσει ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ευρωπαϊκών κρατών.

Εξάλλου, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% σε σχέση με το 2021/22, καλύπτοντας ένα μέρος του κενού που δημιουργείται από τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών και από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που έχουν επιβάλει κάποιες παραγωγικές χώρες.

Στα ύψη οι τιμές του γάλακτος αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν βγαίνουν

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων κινούνται μεν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων παραμένει στο «κόκκινο» λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής (ιδίως των ζωοτροφών και της ενέργειας).

Μειώνονται τα αιγοπρόβατα, ανεβαίνουν οι τιμές

Στον τομέα της κρεατοπαραγωγής, καταγράφεται βουτιά του πληθυσμού των αμνοεριφίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αν και η μείωση αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022. Η συνθήκη αυτή ωστόσο εκτιμάται ότι θα κρατήσει ψηλά τις τιμές για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα της Επιτροπής (PDF 5.5mb)