Διχάζει η νέα μονάδα της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

Fage_lumembourgo2
Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή του Λουξεμβούργου, όπου έχει μεταφέρει την έδρα της η ΦΑΓΕ (FAGE INERNATIONAL) προκαλούν τα σχέδια για δημιουργία παραγωγικής μονάδας στη χώρα, η οποία, εφόσον δημιουργηθεί, θα είναι η δεύτερη που στήνει εκτός Ελλάδας (η πρώτη λειτουργεί στη Νέα Υόρκη) η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η ΦΑΓΕ διατηρεί πλέον δύο μόνο εργοστάσια (ένα στην Αττική κι ένα στα Τρίκαλα μετά την πώληση της μονάδας στο Αμύνταιο).

Για την εγκατάσταση της μονάδας, η εταιρεία αγόρασε οικόπεδο, που αποτελούσε ιδιοκτησία του Δημοσίου, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων έναντι 30 εκατ. ευρώ, ήτοι 2 εκατ. ευρώ για κάθε εκτάριο (10 στρέμματα), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Λουξεμβούργου, Etienne Schneider.

Αντιδράσεις

Η επένδυση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τόσο γύρω από το θέμα των φορολογικών εσόδων όσο και σε σχέση με την οικολογική επιβάρυνση που ενδέχεται, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των αντιτιθέμενων, να επιφέρει.

Στο πρώτο σκέλος, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, φέρεται να παραδέχτηκε πως τα φορολογικά έσοδα που συνεισέφερε στο δημόσιο ταμείο η σχεδιαζόμενη επένδυση δεν ήταν περισσότερα από 450.000 ευρώ κατά τη διετία 2017-2018, ενώ αρχικά ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως ανέρχονταν σε 60 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο εγείρονται αντιδράσεις γύρω από την κατασκευή του εργοστασίου. Ο δήμαρχος του Bettembourg, στα όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση, έχει τοποθετηθεί αρνητικά, επικαλούμενος ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η μονάδα στην τοπική κοινωνία, τόσο κυκλοφοριακά όσο και περιβαλλοντικά σε σχέση με την κατανάλωση νερού.

Ανάλογους προβληματισμούς έχει εκφράσει και ο δήμαρχος της άλλης όμορης πόλης Dudelange, ενώ αντιδράσεις συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών ακόμα και μέσα από την ίδια την κυβέρνηση. Όπως υποστήριξε η βουλευτής Dei Greng των «Πράσινων», η μονάδα προβλέπεται ότι θα καταναλώνει νερό όσο μια πόλη 20.000 κατοίκων και άρα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια πόσιμου νερού. Κάτι, πάντως, για το οποίο καθησυχάζει η διαδημοτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διανομή νερού στις κοινότητες του νότου του Λουξεμβούργου.