Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης: Έως το τέλος της εβδομάδας η έκδοση της ΚΥΑ

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ΥΠΑΑΤ και περιφέρειες για να προλάβουν την υλοποίησή τους μέχρι το τέλος του 2024

Προ των πυλών βρίσκεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την υλοποίηση από το ΥΠΑΑΤ των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) στις τέσσερις περιφέρειες που δήλωσαν κώλυμα να αναλάβουν την εκπόνησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα έχει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι στη χώρα μας έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 450 εκατ. ευρώ, λόγω της πολυετούς (περίπου δέκα έτη) απουσίας σύνταξης Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που απαιτεί η ΕΕ. Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις περιφέρειες έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν την υλοποίησή τους, μέχρι το τέλος του 2024, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή του εν λόγω βαρύτατου προστίμου και η περικοπή επιδοτήσεων για χιλιάδες Έλληνες γεωργοκτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνει η εν λόγω ΚΥΑ, αφορούν τη διαδικασία υλοποίησης των ΔΣΒ των περιφερειών Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου, που πρόσφατα δήλωσαν αδυναμία προς το ΥΠΑΑΤ να αναλάβουν την εκπόνησή τους.

Στην ουσία, με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, επισημοποιείται η ανάληψη της ευθύνης από πλευράς ΥΠΑΑΤ να «τρέξει» τις διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια και οι διαγωνισμοί για τις τέσσερις προαναφερθείσες περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες το ΥΠΑΑΤ γνωστοποίησε επίσημα πλέον ότι από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας οι εννέα αποδέχθηκαν να «τρέξουν» τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, ώστε να είναι έτοιμα έως το τέλος του χρόνου, ενώ οι τέσσερις από αυτές δήλωσαν πως δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος εκπόνησής τους (λόγω έλλειψης προσωπικού, μη καταγραφής των εκτάσεων από πλευράς ΥΠΑΑΤ, ζητημάτων χρηματοδότησης κ.ά.).

Σε αναμονή για τις προγραμματικές συμβάσεις

Σε αναμονή βρίσκονται και οι υπόλοιπες εννέα περιφέρειες που περιμένουν τις προγραμματικές συμβάσεις από το υπουργείο για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της προκήρυξης των διαγωνισμών, ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν οι εργολάβοι τη διαδικασία της σύνταξης των ΔΣΒ.

Το στοίχημα για το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες το επόμενο διάστημα για να «κλείσει» μια ιστορία περίπου δέκα ετών και να αποφευχθούν βαρύτατες κυρώσεις για τη χώρα.

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα θέματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει μια ιστορία περίπου δέκα ετών. Με νέες πρωτοβουλίες που πήραμε, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και την ΕΝΠΕ, με επαναλαμβανόμενες συναντήσεις και συσκέψεις με τους περιφερειάρχες μπαίνουμε στην τελική ευθεία» έχει επισημάνει σχετικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.