Διεπαγγελματική Φέτας: Ρευστές ισορροπίες και παρασκήνιο διαβουλεύσεων των «παικτών»

Στον υπουργό πετούν το μπαλάκι οι συνεταιρισμοί

Η κατά πολλούς ιστορική συμφωνία της 13ης Ιανουαρίου στο ΥΠΑΑΤ για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ) δεν ήρθε αναίμακτα. Όπως είχε γράψει η «ΥΧ» στο αναλυτικό της ρεπορτάζ στις 17/1, υπήρξαν πιέσεις, ανατροπές, διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις που, τελικά, οδήγησαν τους συμμετέχοντες σε συμφωνία.

Αυτό είχαν τονίσει τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι βιομηχανίες μέσω του προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστου Αποστολόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει στην «ΥΧ» ότι «σε μια συμφωνία, όπως αυτή που επιτεύχθηκε, παίζει ρόλο και η διατήρηση κάποιων ισορροπιών». Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας υπήρξαν αρκετές ενστάσεις, κυρίως από συνεταιρισμούς, οι οποίοι ανέδειξαν το ζήτημα της, κατά την άποψή τους, περιορισμένης και μη αναλογικής εκπροσώπησής τους στα όργανα της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής.

Κ. Ανθόπουλος: «Εάν εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου, ο υπουργός δεν θα υπογράψει»

Τη θέση του στην «ΥΧ» εξέφρασε ο πρόεδρος του κλαδικού συνεταιρισμού «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος» και πρόεδρος του συνεταιρισμού «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας», Κώστας Ανθόπουλος: «Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουμε συνεχώς και να εκφράζουμε τις απόψεις μας σε προσωπικό επίπεδο. Πέρα από το ό,τι μπορεί να πιστεύει και να λέει ο Ανθόπουλος και ο κάθε Ανθόπουλος, υπάρχει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που αναφέρει ότι στη Διεπαγγελματική πρέπει να συμμετέχουν οικονομικές οντότητες.

Με τη μορφή που προέκυψε η Διεπαγγελματική, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα υπογράψει ο υπουργός τη δημιουργία της», ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι συνεταιριστές και κτηνοτρόφοι, τόσο εντός όσο και εκτός κλαδικού συνεταιρισμού. Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα 20/2 με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Διεπαγγελματική, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Για εμάς, αυτήν τη στιγμή μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων δεν εκπροσωπείται από κάποιον φορέα και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Περιμένουμε τον νόμο για τις συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις, γιατί αυτήν τη στιγμή οι παραγωγοί δεν εκπροσωπούνται σωστά».

Με τους παραπάνω συντάσσεται και ο εκπρόσωπος του υπό σύσταση Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, όπως και ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Φλώρινας, Μπάμπης Ματενίδης, αν και δεν συμμετέχουν στον κλαδικό συνεταιρισμό.

ΣΕΚ: «Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν οι οργανώσεις»

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη θέση ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν θέση στη Διεπαγγελματική και δη εις βάρος των συνεταιρισμών, ο πρόεδρος του ΑΣ Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, που συμμετέχει στον ΣΕΚ, ανέφερε: «Ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν πώς λειτουργούν οι οργανώσεις. Ο ΣΕΚ έχει μέλη του συνεταιρισμούς που παράγουν και εμπορεύονται το γάλα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποιο ζήτημα με όσα επικαλούνται κάποιοι για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς».

Η «ΥΧ» συνομίλησε και με τον πρόεδρο ενός εκ των πιο παραγωγικών συνεταιρισμών στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας, τον Παύλο Σατολιά, από τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων: «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στις λεπτομέρειες, αλλά στην ουσία που ήταν, αφενός, να δημιουργηθεί επιτέλους η Διεπαγγελματική Φέτας, αφετέρου να παράγει έργο για να προωθήσουμε καλύτερα το προϊόν μας στη διεθνή αγορά». Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τον ίδιο να σχολιάσει τη θέση συνεταιριστών ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν θέση στη Διεπαγγελματική και ο κ. Σατολιάς απάντησε: «Αυτό πρέπει να το κρίνει ο υπουργός και απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν έχει δώσει κάποια ξεκάθαρη απάντηση ακόμη».

Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων συμμετέχει στον εθνικό κλαδικό συνεταιρισμό, ενώ επίσης είναι μέλος του ΣΕΚ.

Εξελίξεις και συσκέψεις από την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μελών του ΣΕΒΓΑΠ, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Διεπαγγελματική Φέτας. H «ΥΧ» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ», Ιωάννη Βιτάλη, που πιθανότατα θα διατελέσει πρώτος πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής. Ο κ. Βιτάλης απάντησε ότι, εν αναμονή της έγκρισης της ίδρυσης της ΔΟΦ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη για να σχολιάσει. Από την πλευρά του, ο γαλακτοβιομήχανος, Μιχάλης Σαράντης, που ήταν παρών στη σύσκεψη της 13ης Ιανουαρίου στο ΥΠΑΑΤ, μαζί με τους Ιωάννη Βιτάλη και Χρήστο Αποστολόπουλο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής, ενώ για περισσότερα μας παρέπεμψε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα συνεδριάσουν τα μέλη των γαλακτοβιομηχανιών. Διαβουλεύσεις υπάρχουν και στις τάξεις των κτηνοτρόφων, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι συμμετέχουσες στη Διεπαγγελματική κτηνοτροφικές οργανώσεις διερευνούν την πιθανότητα ένταξης συλλογικών σχημάτων στους κόλπους τους.