Διεθνείς επενδύσεις στη γεωργία της Αιγύπτου

Διεθνείς επενδύσεις στη γεωργία της Αιγύπτου

Ένα ποσό που υπερβαίνει τα 126 εκατομμύρια ευρώ συμφώνησε να επενδύσει στη γεωργία της Αιγύπτου ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC), σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή άµεσων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα της χώρας.

Ο IFC αποτελεί ένα από τα μέλη του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν ως στόχο την προάσπιση της βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως. Στην περίπτωση της γεωργίας της Αιγύπτου, κυριαρχούν οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούν παραδοσιακές πρακτικές που δεν συμμορφώνονται με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Για παράδειγμα, οι αγρότες τείνουν στο να χρησιμοποιούν καταχρηστικά και ενίοτε με λάθος τρόπο τα χημικά προϊόντα στις καλλιέργειές τους, ενώ παράλληλα επιστρατεύουν απαρχαιωμένες τεχνολογίες και εργαλεία για την προετοιμασία της γης, την άρδευση και τη συγκομιδή.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και γενικότερα τον αγροτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, η οποία προηγήθηκε της ανακοίνωσης της συμφωνίας και αποσκοπεί στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο IFC προσφέρει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα πολλών χωρών. Από το 2015, έχει επαναδραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας κυρίως ελληνικές τράπεζες και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, του κλάδου της ενεργειακής απόδοσης και των υποδομών. Το άνοιγμά του, όμως, δεν περιλαμβάνει τον αγροτικό τομέα, τουλάχιστον προς το παρόν.