Διευρύνεται η Διεπαγγελματική Αβγού

Τον Ιούνιο η υπογραφή του νέου καταστατικού και η ένταξη των νέων μελών

Εξαιρετικά επιτυχημένη, τόσο εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής, όσο και των θεμάτων που τέθηκαν, ήταν η προχθεσινή συνέλευση της Διεπαγγελματικής Αβγού, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από το debate των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όχι μόνο από την Αθήνα και τα Μέγαρα, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της Διεπαγγελματικής, μέχρι το τέλος Ιουνίου το αργότερο θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μελών. «Πρόθεσή μας είναι η διεύρυνση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, με την ένταξη τουλάχιστον μιας πρώτης φουρνιάς 10-15 νέων μελών. Ο κ. Λιάρος ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα είναι και περισσότερες.

«Το κρίσιμο δεν είναι ο αριθμός των νέων μελών αλλά το τι εκπροσωπούν σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου και παραγωγής», τονίζει. «Η Διεπαγγελματική κρίνεται και αναγνωρίζεται με βάση το ποσοστό εκπροσώπησης του κλάδου. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση έχει ήδη ένα τεράστιο ποσοστό της μεταποίησης που εκπροσωπεί, καθώς και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της εμπορίας.

Θέλουμε και με αυτήν τη διεύρυνση να αυξήσουμε σημαντικά και το ποσοστό εκπροσώπησης της παραγωγής. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε ακριβή στοιχεία για το ποσοστό αύξησης της εκπροσώπησης και το ποιες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί. Η προσθήκη μελών σε μια διεπαγγελματική οργάνωση εκ του νόμου δεν είναι εύκολη γιατί απαιτεί τροποποίηση καταστατικού και αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Επίσης, δεν μπορεί το καταστατικό να αλλάζει συνέχεια», εξηγεί ο κ. Λιάρος.

Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, τέθηκαν και καταγράφηκαν τα θέματα και τα άμεσα ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, τα οποία είναι «πολλά και αρκετά δύσκολα».

Μετατροπή εκτροφών

«Η μετατροπή των εκτροφών σε εκτατικές είναι μια τεράστια πρόκληση. Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει -άλλωστε δεν έχουμε επιλογή και δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ζητώντας απλώς παρατάσεις. Από την άλλη, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, το 2027, θα πρέπει να έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές. Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν επενδύσεις από ανθρώπους που, ρεαλιστικά μιλώντας, δεν έχουν τη δυνατότητα να τις κάνουν», επισημαίνει ο κ. Λιάρος.

Ο κλάδος της ελληνικής πτηνοτροφίας σε ποσοστό άνω του 70% λειτουργεί σε κλωβούς. Παράλληλα, λόγω των συνεχόμενων κρίσεων την τελευταία 15ετία, έχει γονατίσει. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γκρεμίσουν τα κλουβιά τους και να βρουν πρόσθετες εκτάσεις και να πληρώσουν πολύ παραπάνω κόστος», περιγράφει ο κ. Λιάρος.

«Πρέπει λοιπόν ρεαλιστικά να δούμε πώς μπορεί να βοηθηθεί η παραγωγή και εδώ θα φανεί ο ρόλος της Διεπαγγελματικής. Χρειάζονται επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για να δούμε πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτή η μεταστροφή των εκτροφών. Μόνοι τους οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να το κάνουν», επισημαίνει. Επιπλέον κόστος για την παραγωγή φέρνουν και οι διατάξεις του νέου κλιματικού νόμου.

«Μέχρι το 2025 και το 2030 για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις υπάρχουν νέες απαιτήσεις. Αφορούν την αλλαγή του στόλου των αυτοκινήτων, τις εκπομπές ρύπων κ.λπ.», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Λιάρος. Τονίζει ότι τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

«Ο αναπτυξιακός νόμος για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις προβλέπει ότι το μεγαλύτερο ποσό που μπορείς να πάρεις είναι 500.000 ευρώ, εφόσον έχεις καταθέσει σχέδιο επενδυτικό 1 εκατομμυρίου, έχεις 8 εργαζόμενους και θα βάλεις 8.000 πτηνά. Αυτή είναι μια εξίσωση που είναι μη βιώσιμη, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου. Εδώ πρέπει να υπάρξουν πιο στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν από όλους, ώστε να μην μείνει κανένας πίσω».

Επί τάπητος οι ελληνοποιήσεις και το ΑΡΤΕΜΙΣ

Στη συνεδρίαση τέθηκε επίσης και το θέμα της λειτουργίας του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, το οποίο αν και τυπικά έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν έχει αποδώσει.

«Δυστυχώς, πολύ μεγάλος αριθμός παραγωγών φέρεται να μην έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση εγγραφής. Επίσης, το μητρώο στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του ΑΡΤΕΜΙΣ είναι ανακριβές. Το δημοσιευμένο μητρώο που υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζει 865 κωδικούς εκτροφής στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτό το νούμερο, υπάρχουν πάρα πολλοί ανενεργοί κωδικοί.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επικαιροποίησης του μητρώου στο υπουργείο, που θεωρούμε ότι θα είναι πολύ σημαντική. Για να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιος κωδικός αντιστοιχεί σε ποιον παραγωγό και όχι να κυκλοφορούν κωδικοί-φαντάσματα, τους οποίους πολλές φορές χρησιμοποιούν οι «έξυπνοι» για να φέρουν αβγά από το εξωτερικό, να τα σημαίνουν με ανενεργούς κωδικούς και να κυκλοφορούν σαν ελληνικά στην αγορά».

Ο κ. Λιάρος προσθέτει ότι η επικαιροποίηση του μητρώου θα αλλάξει και τα δεδομένα σε σχέση με την ελληνική παραγωγή αβγού. «Δυστυχώς, είναι κοινό μυστικό και συμβαίνει εδώ και χρόνια: τα στοιχεία που δίνονται από την ΕΛΣΤΑΤ για το ζωικό κεφάλαιο και άρα και για την ετήσια παραγωγή αβγών βασίζονται περισσότερο σε εκτιμήσεις, τα τεκμαρτά προκύπτουν όμως από λάθος δεδομένα. Εκτός των άλλων και για εμάς, ως Διεπαγγελματική, είναι σημαντική η επικαιροποίηση των στοιχείων, γιατί το ποσοστό που εκπροσωπούμε στην παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αναγνωρίζει το υπουργείο με βάση αυτά τα υπάρχοντα στοιχεία».

Η λειτουργία του ΑΡΤΕΜΙΣ θα μπορούσε να βοηθήσει σε έναν εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και μεγαλύτερο έλεγχο των εισαγωγών και της διαδικασίας παράνομων ελληνοποιήσεων που συμβαίνουν κατά κόρον, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση.