Αναπάντητα τα ερωτήµατα που θέτουν τοπική κοινωνία και ΤΕΕ για το φωτοβολταϊκό της Ηλείας – στη Βουλή το θέµα

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις κατά της επιχειρούμενης τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Πηνειού, τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από βουλευτές, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, καθώς και επιστημονικούς φορείς, θέτοντας ακόμα και ζητήματα νομιμότητας του έργου.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, όπως είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει δώσει επισήμως σαφή εικόνα για το έργο και για το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της εφημερίδας, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Στο κλίμα ασάφειας που επικρατεί για το εν λόγω θέμα, μόνο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί τον κύριο μέτοχο του έργου, έσπευσε να λάβει θέση. Με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καν το αντικείμενο της διαβούλευσης, αλλά και με την πλειονότητα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που επηρεάζονται άμεσα από το έργο να έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους.

Μάλιστα, η Ένωση Αγρινίου σπεύδει να υπογραμμίσει πως πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση, οι διαδικασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη και απαρέγκλιτα τηρούνται τα όσα θεσμικά έχει προβλέψει το ελληνικό κράτος.

H θέση του ΤΕΕ

Η νομιμότητα, ωστόσο, του όλου εγχειρήματος τίθεται εν αμφιβόλω, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, εκφράζει μια σειρά ερωτημάτων, θέτοντας ζητήματα παράβασης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο λόγος που αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή προς τον ΓΟΕΒ ήταν οι αναφορές τόσο στη Βουλή και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας, όσο και στον Τύπο, για ένα σχέδιο φαραωνικού μεγέθους, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή.

«Με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται μια ενιαία έκταση να σπάει σε κομμάτια σε έργα που αφορούν τις ενεργειακές κοινότητες. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δώσει ειδική οδηγία γι’ αυτό. Από αυτά που φημολογούνται, γιατί σαφή εικόνα δεν έχουμε, φαίνεται ότι πάνε να αποφύγουν περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί ξέρουν ότι εκεί θα ‘‘σκοντάψουν’’, δεδομένου ότι η περιοχή έχει ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Είναι μια όμορφη περιοχή, με πολλές προοπτικές που θα μπορούσε με χωροταξικό σχέδιο να αξιοποιηθεί. Αλλά πώς κάποιος θα δημιουργήσει κάτι, όταν θα έχει γύρω του μια θάλασσα από πάνελ; Δεν συνάδει το ένα με το άλλο», τονίζει ο πρόεδρος.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα ενεργειακής κάλυψης, δεδομένου ότι για ολόκληρη την Πελοπόννησο, σε αυτήν τη φάση, το περιθώριο ισχύος που θα δοθεί είναι 86 MW και στην περιοχή επιχειρείται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά των 180MW! «Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, ώστε να συμμετέχουμε σε διαβούλευση, όπως ισχυρίζεται ότι θέλει η Ένωση Αγρινίου. O φόβος μας είναι όχι το να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά το ότι παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο εκτιμούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (νομοθεσία, χωρητικότητα δικτύου, αρχαιολογία, δασικά κ.λπ.) θα κάνει πολλά χρόνια να υλοποιηθεί –αν δεν προσκρούσει τελικά σε ανυπέρβλητα εμπόδια–, ενώ ταυτόχρονα θα έχει δεσμεύσει αναπτυξιακά, χωροταξικά και οικονομικά μία από τις ομορφότερες περιοχές του τόπου μας με άγνωστες ταυτόχρονα περιβαλλοντικές συνέπειες».

Παρεμβάσεις βουλευτών

Για το μείζον αυτό θέμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο επικεφαλής Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζει πως η πράσινη ανάπτυξη είναι στρατηγικός στόχος, δεν μπορεί, όμως, να συμβαίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών και, μάλιστα, χωρίς ουσιαστικό ανταποδοτικό όφελος για τις ίδιες.

«Και αυτό ακριβώς είναι το βασικό στοιχείο της πρόσφατης ερώτησής μου στη Βουλή για την επένδυση φωτοβολταϊκών, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, πέριξ της τεχνικής λίμνης του φράγματος Πηνειού, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. Ο τρόπος, δε, της παραχώρησης των πρανών του ταμιευτήρα Πηνειού από τον ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, στον οποίο δεν ανήκουν καν, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα, όπως και το αντίτιμο που συμφωνήθηκε και θεωρείται αρκετά χαμηλό.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο ΓΟΕΒ έχει προχωρήσει στη σύμβαση παραχώρησης με το εταιρικό σχήμα του Ν. Αιτωλοακαρνανίας με τμηματικό τρόπο, χωρίς συνεπώς να απαιτούνται άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επίσης επισημαίνει το ΤΕΕ Ν. Ηλείας».

Πυρ ομαδόν

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις της λίμνης Πηνειού αποτέλεσε σημείο διένεξης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας, καθώς δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του συμβουλίου το αίτημα να τεθεί προς συζήτηση το θέμα. Και αυτό διότι, όπως έγινε γνωστό, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 30 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα παραστούν εκπρόσωποι της εταιρείας που θέλει να προχωρήσει την επένδυση, καθώς και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Η πλειονότητα των προέδρων των χωριών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη Πηνειού εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για το έργο, αλλά και την ενόχλησή τους, καθώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη ζωή τους δεν έχουν πάρει καμία απάντηση από τους αρμοδίους.

Την αντίθεσή τους στην επένδυση με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου εξέφρασαν την περασμένη Κυριακή σε μια ανοιχτή και ειρηνική συγκέντρωση πολίτες που βρέθηκαν στον πυργίσκο του φράγματος Πηνειού. Το κάλεσμα απηύθυνε διαδικτυακά το «Βήμα Πολιτών», με επικεφαλής τον Χρήστο Λιακόπουλο, ο οποίος τόνισε στην «ΥΧ» ότι η λίμνη δεν πρέπει να υποβαθμιστεί με τα έργα που επιχειρούνται στην περιοχή και πως καθήκον όλων είναι να ξεσηκωθούν ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο υποβάθμισης του τόπου και της ζωής τους.