Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΑΜ-Θ: Ενέργειες για την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων

Το ένα κρούσμα εστίας ευλογιάς, που έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, στην περιοχή Gorno Yabalkovo της Περιφέρειας Burgas της Βουλγαρίας, έχει θέσει σε επαγρύπνηση τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η απόστασή του από τα σύνορα του Βόρειου Έβρου είναι 80 χλμ. και αφορούσε μια εγκατάσταση εκτροφής 225 αιγοπροβάτων που θανατώθηκαν.

Τη Δευτέρα, οι βουλγαρικές κτηνιατρικές αρχές βρέθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, σε συνεργασία με το τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Έβρου, με θέμα «Εξωτικά νοσήματα – Κίνδυνος επανεμφάνισης στη χώρα», στην Αλεξανδρούπολη. Στην ημερίδα ενημερώθηκαν κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι από όλη την περιφέρεια για τα εξωτικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων και η ευλογιά των αιγοπροβάτων.

«Μας ενημέρωσαν ότι δεν πρόκυψε κάτι άλλο πέραν της εστίας που εμφανίστηκε πριν από 20 μέρες. Μας ανησυχεί, όμως, η κινητικότητα που –όπως μαθαίνουμε– υπάρχει στην Τουρκία, καθώς οι γείτονες δεν κοινοποιούν τις εστίες τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς.

Όπως εξηγεί, οι Βούλγαροι λαμβάνουν τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα, όπως η θανάτωση της εκτροφής, η απολύμανση, η σωστή περίφραξη μονάδας κ.ά., με στόχο την αποτροπή της μηχανικής μεταφοράς του νοσήματος. Σημειώνει επίσης τα αυτονόητα, που γνωρίζουν εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι, ότι δηλαδή απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες και οι μεταφορές ζώων χωρίς την άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. «Δεν γίνεται να διακινούνται ζώα στο σφαγείο, είτε μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να το γνωρίζει η υπηρεσία», τονίζει.

Σύμμαχοι οι παραγωγοί

Στις θετικές παραμέτρους που εμποδίζουν τη μετάδοση της νόσου είναι το γεγονός ότι τα ζώα δεν βγαίνουν για βόσκηση, λόγω της απουσίας πράσινου, αφού δεν έβρεξε. «Χρειάζεται να προσέξουν ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι», τονίζει ο κ. Φωτεινιάς.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επαγρυπνούν και ζητούν από τους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν τα ζώα τους, έτσι ώστε αν παρατηρήσουν κάποιο αδιάθετο ζώο να ενημερώσουν. «Αν δουν μια φυσαλίδα, ένα έλκος, ειδικά στο στόμα, στον μαστό, στα άτριχα μέρη του προβάτου, να ενημερώσουν άμεσα, όπως και αν παρατηρήσουν κάποιο καταβεβλημένο ζώο». Ο άμεσος εντοπισμός συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας, ώστε να μη γίνει διασπορά του νοσήματος.

Στην ημερίδα βρέθηκε ο Εβρίτης υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος τόνισε την πλήρη ετοιμότητα των κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΑΜ-Θ, καθώς η εμπειρία των κτηνιάτρων της στα εξωτικά νοσήματα είναι μοναδική, μια και ο Έβρος είναι πύλη εισόδου ζωονόσων. «Ο κ. Κελέτσης μάς ενημέρωσε ότι θα γίνουν ενέργειες για να δραστηριοποιηθεί το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, ενώ επί του θέματος ενημερώθηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Δελησταμάτη. Αυτό το εργαστήριο το βλέπουν θετικά και οι Βούλγαροι», καταλήγει.