DigiCompost: Ψηφιοποίηση του κομπόστ για βιολογική λίπανση

Με το έργο Digicompost (funded by DIH-World) ο Θοδωρής Κοντογιάννης από την Κορινθία, με εξειδίκευση στις ψηφιακκές τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα, στοχεύει στην αναβάθμιση και στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής βιολογικού κομπόστ ανοιχτού πεδίου, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και αισθητήρων, τηρώντας τις αρχές της βιωσιμότητας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «βάσει του αναθεωρημένου πλαισίου για τα λιπάσματα που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022, όσοι παράγουν κομπόστ θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τη διαδικασία παραγωγής του, ειδικά από τη στιγμή που το κομπόστ ανήκει πλέον και τυπικά στην κατηγορία των των φυτικών/βιολογικών λιπασμάτων.

Στη νέα ΚΑΠ και βάσει των στόχων της «Πράσινης Συμφωνίας» όπου περιλαμβάνεται και η μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων κατά 50%, η διαδικασία παραγωγής του κομπόστ πρέπει πλέον να διέπεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Τους τελευταίους μήνες, με την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων, έχουμε παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον όχι μόνο από βιοκαλλιεργητές, αλλά και από παραγωγούς συμβατικών καλλιεργειών που θέλουν να αξιοποιήσουν το κομπόστ σε καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και η ελιά».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, θα γίνουν πιλοτικές δοκιμές ενός συστήματος, όπου αισθητήρες θα ελέγχουν τις συνθήκες και τη σύσταση του μείγματος κομπόστ (θερμοκρασία, υγρασία, αναλογίες σε θρεπτικά συστατικά), ενώ θα ρυθμίζονται και οι πρακτικές παρασκευής του, ώστε το προϊόν να παραμένει ομοιογενές και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του καλοκαιριού.