Στη Δικαιοσύνη στέλνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ νέες υποθέσεις παράνομης λήψης ενισχύσεων

Διαστάσεις λαμβάνει την τελευταία περίοδο η αποκάλυψη περιπτώσεων παράνομης λήψης ενισχύσεων από παραγωγούς και την εμπλοκή ΚΥΔ, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη.

Εξάλλου, οι καταγγελίες πληθαίνουν, γεγονός που έχει κινητοποιήσει μέχρι και την οικονομική αστυνομία, όπως συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες σε μεγάλο ΚΥΔ της Νότιας Ελλάδας, όπως είχε αποκαλύψει το ypaithros.gr. Την ίδια ώρα, άλλες υποθέσεις φτάνουν ήδη στα δικαστήρια.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» άνθρωπος που ήταν σε αίθουσα δικαστηρίου, όπου εκδικαζόταν υπόθεση παραγωγών που λάμβαναν επιδοτήσεις χωρίς να κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, δικαστικός λειτουργός έκανε αναφορά στο θέμα παραλληλίζοντας την υπόθεση με όσα συμβαίνουν στην Κρήτη!

Νέες περιπτώσεις

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπέβαλε έγγραφη αναφορά στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση σοβαρής υπόνοιας απάτης 27 παραγωγών και ενός ΚΥΔ, οι οποίοι στόχευαν στην απόσπαση ενισχύσεων με τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τον Δεκέμβριο του 2022 αξιολογήθηκαν καταγγελίες -σε συνδυασμό με εκθέσεις ανάλυσης κινδύνου- σε σχέση με τις προϋποθέσεις κατανομής Εθνικού Αποθέματος για το έτος ενίσχυσης 2021.

«Τον Ιανουάριο του 2023, εκδόθηκε εντολή ελέγχου για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των δηλούμενων στοιχείων των 27 παραγωγών από συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι δήλωναν σημαντικό αριθμό εκτάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα των εκμεταλλεύσεών τους (ενδεικτικά Εύβοια, Λακωνία, Αργολίδα, Τήνο, Σάμο, Λέσβο κ.λπ.) για τις ΕΑΕ ετών 2021 και 2022. Τα απομακρυσμένα αγροκτήματα δηλώνονταν με καλλιέργεια ελιάς, συνολικής έκτασης 4.650 στρεμμάτων (από 150 έως 250 στρέμματα έκαστος). Η κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2021 ανήλθε σε 205.000 ευρώ», αποκαλύπτει.

Όπως υπογραμμίζει, στην υπόθεση διαφαίνονται ενδείξεις εμπλοκής ενός ΚΥΔ που εδρεύει στην περιοχή της έδρας των 27 εκμεταλλεύσεων. «Μέρος των ελεγχομένων έχει υποβάλει ΕΑΕ μέσω του ΚΥΔ, ενώ επιπλέον μεταξύ των ετών 2021 και 2022 υπάρχουν εναλλαγές στον τρόπο υποβολής των ΕΑΕ των ελεγχομένων (κάποιοι υπέβαλαν online ΕΑΕ το 2021 και το 2022 η ΕΑΕ τους υπεβλήθη από το συγκεκριμένο ΚΥΔ)», συμπληρώνει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023