Δικαιούχοι της ενίσχυσης 250 ευρώ και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ

Τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, την ενίσχυση που θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου θα δικαιούνται όσοι έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (ή 600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Δεδομένου ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν ξεπερνούν, κατά μέσο όρο, τα 450 ευρώ (προ φόρων), αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες συνταξιούχοι καθίστανται δικαιούχοι της συγκεκριμένης παροχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ωστόσο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης, όπως προαναφέρθηκε, ανέρχεται σε 250 ευρώ ενώ προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 800.000 συνταξιούχους και το δημοσιονομικό κόστος του ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.

Βοήθημα και σε υγειονομικούς, ΑμΕΑ

Το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους αποτελεί μια από τις τρεις εισοδηματικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένες ομάδες, συνολικού ύους 338,5 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις αυξήσεις τιμών. Τα άλλα δύο αφορούν υγειονομικούς και πολίτες με ειδικές ανάγκες. Ειδικότερα:

  • Περίπου 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ θα λάβουν εκτάκτως μέσα στο Δεκέμβριο μισό μισθό επιπλέον που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε ένα ποσό της τάξης των 900 ευρώ. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.
  • Περίπου 173.000 πολίτες με αναπηρία, δικαιούχοι του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος του ενν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.