Τι δηλώνουν τα κόμματα της Βουλής για τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα (Α’ μέρος)

Η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Για τον λόγο αυτόν, απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου θέτοντας το ερώτημα «Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ».

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των κομμάτων.


Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου – Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ
«Ανάπτυξη συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και ευφυής γεωργία»

Κατά τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ 2023-2027, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικά γεγονότα και μεγάλες αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια, όπως η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι ανάγκες των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική πρόκληση, η οικονομική αναταραχή που έφερε η πανδημία της Covid-19 κ.ά.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της νέας ΚΑΠ, στόχος της οποίας είναι να διασφαλιστούν τόσο το γεωργικό εισόδημα κάθε παραγωγού όσο και οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα εν γένει, οι προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου έχουν στον κύριο άξονά τους μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ενσωματώνουν τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, του λεγόμενου Green Deal, που αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάπτυξη από εδώ και εμπρός οφείλει να είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο προς την κατεύθυνση του μηδενισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δράσεων του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ευφυής γεωργία, με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, που αποτελούν προτεραιότητα για τη ΝΔ, είναι το ίδιο το ανθρώπινο κεφάλαιο του αγροτικού τομέα της Ελλάδας, γι’ αυτό και η προσοχή μας είναι στραμμένη προς αυτή την κατεύθυνση.

Με την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, αλλά και των Oμάδων Παραγωγών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής που θα ενδυναμώσει τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας. Δυναμική που θα ενεργήσει τόσο προς τη διασφάλιση του γεωργικού τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και προς την ενίσχυση του ίδιου του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, επιτυγχάνοντας την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού, αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους με την υιοθέτηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Σκοπός των προτεραιοτήτων της ΝΔ είναι ο αγροτικός τομέας να παράγει ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Για να το πετύχουμε αυτό, ο σχεδιασμός γίνεται πάντοτε με βάση ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες της ελληνικής υπαίθρου. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά από τις πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες αποδυνάμωσαν την ελληνική γεωργία.

Την περίοδο 2023-2027, η Κοινή Γεωργική Πολιτική, έτσι όπως την έχει διαπραγματευτεί η ΝΔ, θα εξασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα και θα κάνει τον πρωτογενή τομέα ανταγωνιστικό, πάντοτε στη βάση ενός προγράμματος που προστατεύει το περιβάλλον.


Φάνης Κουρεμπές – Συντονιστής Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Εθνικό σχέδιο που να απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας»

Στο ενδιάμεσο κείμενο διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΑΑΤ, δεν αποτυπώνονται βασικές προτάσεις που θα έπρεπε να έχουν αναδειχθεί από την έως τώρα διαβούλευση. Ούτε βέβαια ένας, έστω υποτυπώδης, οδικός χάρτης ενεργειών, μέχρι την ολοκλήρωση και υποβολή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, τον Γενάρη του 2022. Είναι ένα άτολμο και χωρίς εξειδίκευση προτάσεων κείμενο, το οποίο δεν εκπληρώνει ούτε τον τίτλο του, γιατί δεν περιέχει κανενός είδους σχεδιασμό. Ένα τέτοιο κείμενο, μετά από αρκετούς μήνες, περιφορά της συζήτησης ανά τη χώρα, θα έπρεπε να δίνει απαντήσεις τουλάχιστον στα κάτωθι:

✱ Θα υπάρξουν αλλαγές στις αγρονομικές περιφέρειες ή θα παραμείνουν ίδιες;

✱ Τι μέλλει γενέσθαι με τα ιστορικά δικαιώματα; Θα καταργηθούν, όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, ή θα «συγκλίνουν» έως το 2026 και με τον τρόπο που περιγράφεται στο κείμενο της ΚΑΠ;

✱ Πώς ορίζονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες που θα δικαιούνται την αναδιανεμητική ενίσχυση;

✱ Τι θα συμπεριλαμβάνεται στα eco-schemes, τα οποία θα απορροφούν το 25% των άμεσων ενισχύσεων;

✱ Να περιγράφει τις δράσεις για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

✱ Το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και τους τομείς ενίσχυσής τους.

✱ Τα ίδια και στον Πυλώνα ΙΙ, ο οποίος περιλαμβάνει, απλά και μόνο, τίτλους παρεμβάσεων, όπως ορίζονται από τη στοχοθεσία της νέας ΚΑΠ, ενώ ακόμα περιμένουμε τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων.

Κοντολογίς, το «κείμενο διαβούλευσης» δεν καταθέτει προτάσεις επεξεργασμένες για να τεθούν σε διαβούλευση. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει την αναγκαία γνώση και πολιτική εμπειρία για να κάνει τις πολιτικές επιλογές της, ή δεν τολμά να αποκαλύψει τις προθέσεις της έγκαιρα, φοβούμενη τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Και τα δύο είναι επικίνδυνα για τον αγροτικό κόσμο και για τη χώρα.

Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει κανένα σοβαρό, στρατηγικά συγκροτημένο σχέδιο. Ειδικά σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται και το εισόδημα των παραγωγών καταρρέει, χρειάζεται γενναίο και τολμηρό σχέδιο, που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ, για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας και των αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και πρόσφατα εκφράσει τις θέσεις του τόσο για τα επίδικα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο στη νέα προγραμματική περίοδο, όσο και για τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει η χώρα για τον πρωτογενή τομέα και το αγροδιατροφικό σύστημα, προτείνοντας μία νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στην πλατιά κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά ασθενέστερων και, κυρίως, των νέων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον. Θα περιμένει την κυβέρνηση να καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της σε δημόσιο διάλογο.


Απόστολος Πάνας – Βουλευτής ΚΙΝΑΛ
«Μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της υπαίθρου»

Είναι η μοναδική ευκαιρία, πραγματικά και εννοιολογικά με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2021-2027, μέσα στην πανδημία, για ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο με διαρθρωτικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι η μοναδική ευκαιρία να συγκροτήσουμε ως χώρα ένα εθνικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική μας οικονομία και τις αγροτικές μας περιοχές σε συνδυασμό με τις δράσεις για το περιβάλλον όπου ο πρωτογενής τομέας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συμβάλει αποτελεσματικά, μαζί με την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Προϋπόθεση, ο σχεδιασμός να περιλάβει ταυτόχρονα βελτίωση και δημιουργία βασικών έργων υποδομής που θα ενθαρρύνουν την ενασχόληση με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό θα πρέπει να έχει επτά βασικές προτεραιότητες:

1) Την ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού-κτηνοτροφικού τομέα, που θα διασφαλίζει δίκαιους και ίσους όρους συμμετοχής, απασχόλησης και εισοδήματος των παραγωγών και των μικροκαλλιεργητών, με πραγματική ενθάρρυνση και στήριξη των νέων για είσοδο.

2) Την αντιστροφή της αναλογίας στη χρήση υπόγειων έναντι επιφανειακών υδάτων, αξιοποιώντας τα όμβρια ύδατα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εξοικονόμησης νερού και των επιφανειακών υδάτων σε όλη την επικράτεια, παράλληλα με την προστασία του εδάφους.

3) Τις άμεσες επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους, με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση, τη μείωση κατανάλωσης νερού και τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους.

4) Την αξιοποίηση των κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία στη γεωργία, μέσα από συμβουλευτική υποστήριξη, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών μεταξύ των κρατών-μελών, με μοναδικό σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.

5) Τη δημογραφική αναβάθμιση και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με άμεσες παρεμβάσεις, που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση και την εκκίνηση των νέων γεωργών, την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους.

6) Την προώθηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών για τη βελτίωση του Εμπορικού Ισοζυγίου.

7) Τη διασφάλιση της παραγωγής υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, πάντα σε συνδυασμό με τη προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το δεύτερο μέρος με δηλώσεις του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης:

Τι δηλώνουν τα κόμματα της Βουλής για τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα (B’ μέρος)

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021