Τι δηλώνουν στην «ΥΧ» Βορίδης, Αραμπατζή, Σκρέκας

«Σκοπός μας να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση»

«Προτεραιότητά μου είναι η προετοιμασία και η διαπραγμάτευση για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφού αυτή είναι και η πλέον σαφής και ξεκάθαρη εντολή που έχω λάβει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι σαφές ότι, επειδή πρόκειται για ένα τεχνικό –αλλά ουσιαστικό για τους αγρότες μας– ζήτημα, απαιτεί σοβαρή δουλειά και προετοιμασία, αλλά με βασική επιδίωξή μας τη διασφάλιση σταθερών πόρων. Παράλληλα, όμως, μαζί με τους συναδέλφους μου, Κώστα Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προκλήσεων, προκειμένου να στηριχθούν αποτελεσματικά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, ώστε να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα για τους ίδιους και νέες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι, στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, θα βάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας ένα τέλος στην εποχή της υπερφορολόγησης, με δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά και με μειώσεις του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Παράλληλα, θα εισαγάγουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και αναμένεται να μειωθεί η φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα, δίνοντας έτσι κίνητρα μέσα από τη συνεργασία να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής και να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους και καλύτερες τιμές. Πρόκληση, όμως, αποτελεί και ο σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων και των αλιέων, που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα κατάρτισης για να κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

Και βέβαια οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Η επανένταξη στην παραγωγή ανενεργών πόρων –εγκαταστάσεων, υποδομών και γης–, οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν στα χέρια του κράτους και άλλων φορέων, αλλά και η προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται για τους πραγματικούς κινδύνους, τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά και οι αποζημιώσεις στην ώρα τους, είναι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αντιμετώπιση της γάγγραινας των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων. Επιπροσθέτως, σκοπεύουμε να καθιερώσουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσουμε στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους παράγοντες της παραγωγικής αλυσίδας (εμπόρους, μεταποιητές, παραγωγούς), δημιουργώντας συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για τη στρατηγική ανάπτυξη κάθε προϊόντος».

«Είμαστε αποφασισμένοι για την οριστική πάταξη των ελληνοποιήσεων»

«Η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα είναι για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στρατηγική επιλογή. Οι δυνατότητες του κλάδου να εισφέρουν πλούτο στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας, η κοινωνική του διάσταση ως προς τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, υπό το πρίσμα μάλιστα του σοβαρού κινδύνου απερήμωσης της υπαίθρου, και η αναγκαία, όσο ποτέ, ανάταξη της ελληνικής γεωργίας από τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης είναι στοίχημά μας.

Την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας θα πετύχουμε με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Πολιτική μας βούληση η ανασύνταξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας, που υπέστη «αφαίμαξη» από τη ραγδαία πτώση των τιμών του γάλακτος λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχων και της στρεβλής διανομής της εξισωτικής αποζημίωσης.

Είμαστε αποφασισμένοι για την οριστική πάταξη των ελληνοποιήσεων με ολιστικό σχέδιο ελέγχου από τον στάβλο μέχρι το ράφι και τη διόρθωση της τελευταίας ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα. Στόχος μας η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και η διοχέτευσή τους στις επενδύσεις και την πραγματική οικονομία.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης. Η μείωση των εκτάσεων αγγίζει σήμερα το 20%, ενώ μετά τη σκανδαλώδη τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για νέα παράταση μέχρι το 2021, οι βοσκήσιμες γαίες της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα οριστικά δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, όσο και για το ύψος των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ για τη χώρα.

Στον δυναμικό τομέα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, οι κίνδυνοι, οι προκλήσεις, αλλά και οι ευκαιρίες αποτελούν κεντρική προτεραιότητά μας, όπως και η ανάγκη σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού, διαπραγμάτευσης, συμμαχιών και σκληρής προετοιμασίας, ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, που εδώ και 35 χρόνια αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους μας, δίνει τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Με τον αναγκαίο απεγκλωβισμό από τις διοικητικές αγκυλώσεις, όταν η ζήτηση αλιευτικών προϊόντων και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει.

Σε ό,τι αφορά το ΕΠΑλΘ, στοχεύουμε στη βέλτιστη αξιοποίησή του, στην αύξηση του πολύ χαμηλού μέχρι σήμερα ρυθμού απορρόφησης, ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δημιουργίας εσόδων και θέσεων εργασίας στην αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση των προϊόντων τους, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης».

 

«Αγροτικό εισόδημα, κλιματική αλλαγή και νέοι οι προτεραιότητες»

«Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη, συνεκτική πολιτική που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα στοίχημα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης έχει τρεις στόχους: Πρώτον, να διασφαλίσει σε μόνιμη και σταθερή βάση το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Δεύτερον, να εγγυηθεί την ομαλή και βιώσιμη προσαρμογή στις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τρίτον, να ενθαρρύνει την είσοδο και την παραμονή των νέων στην αγροτική παραγωγή.

Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν και οι δράσεις που θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η προστασία των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων παραγωγών, που τα τελευταία χρόνια επλήγησαν με σφοδρότητα από την κρίση. Μπροστά μας είναι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020. Το χρέος μας είναι η επιτυχής για τα ελληνικά συμφέροντα κατάληξη των διαβουλεύσεων ώστε να βελτιώσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Είμαι βέβαιος ότι με τη στενή συνεργασία όλων των παραγόντων του πρωτογενούς τομέα θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».