Δήμαινα: Επιπλέον 2.000 στρέμματα για την τεχνολογία που προλαμβάνει τις ασθένειες

Μείωση άσκοπων ψεκασμών, αρδεύσεων και λιπασμάτων

Σε σύγχρονα τεχνολογικά αγροκτήματα πρόκειται να μετατραπούν άμεσα 2.000 στρέμματα στην περιοχή της Δήμαινας στην Πελοπόννησο με 30 παραγωγούς να αποκτούν ένα εργαλείο που μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη ειδοποίηση κατά των ασθενειών και την παράλληλη μείωση άσκοπων ψεκασμών, αρδεύσεων και λιπασμάτων. Ελιά, βερίκοκο, ροδάκινο και αχλάδι είναι οι καλλιέργειες που, σύμφωνα με τον Τάσο Μπινιάρη από την εταιρεία Λέανδρος ΟΕ, θα επωφεληθούν από το σύστημα gaiasense, δηλαδή από μετεωρολογικούς σταθμούς που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του αγροτεμαχίου. Οι σταθμοί αυτοί είναι σε θέση να παρέχουν περιβαλλοντικά δεδομένα, τα οποία δίνουν στοιχεία για τις ποσότητες των εφοδίων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε μία καλλιέργεια, αλλά και την κατάλληλη ώρα όπου αυτά πρέπει να εφαρμοστούν.

«Το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας, είναι πολύ μεγάλο»

Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των 30 παραγωγών που πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα gaiasense στην περιοχή της Δήμαινας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η εταιρεία Λέαγρος ΟΕ, η οποία σε συνεργασία με την ομάδα του gaiasense έχει προχωρήσει ήδη στην εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή των Ιρίων.

Ο Τ. Μπινιάρης αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας, όπως φάνηκε και από τη συγκέντρωση, είναι πολύ μεγάλο. Στην πρώτη φάση, θα συμμετέχουν 30 παραγωγοί, οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν το 40% της περιοχής σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Έχει γίνει ήδη η προμελέτη και ετοιμαζόμαστε για την εγκατάσταση των σταθμών». Ο ίδιος τονίζει ότι «οι παραγωγοί φέτος είχαν τρομερό πρόβλημα με τις ασθένειες όπως ο δάκος και το γλοιοσπόριο στην ελιά και η καρπόκαψα στα αχλάδια και τα βερίκοκα. Επομένως, τους ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα της προστασίας των καλλιεργειών τους και γνωρίζουν ότι μέσω του gaiasense θα έχουν την κατάλληλη ειδοποίηση για να τις προλαμβάνουν».

«θα ψεκάζουμε μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος»

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι οι αγρότες δεν έχουν μείνει πίσω σε θέματα τεχνολογίας και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους», είναι η άποψη του Νίκου Ελευθερίου, παραγωγού βιολογικών αχλαδιών, βερίκοκων και ελαιολάδου, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση και πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας gaiasense. Ο ίδιος τονίζει ότι «μέσω των συμβουλών που δίνονται από το σύστημα στους γεωπόνους και, κατά συνέπεια, σε εμάς, είμαστε σε θέση να εξοικονομήσουμε πάνω από όλα αρκετά χρήματα για την καλλιέργειά μας, ενώ η ειδοποίηση για τις ασθένειες είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη, αφού μειώνουμε τον κίνδυνο να χάσουμε την παραγωγή μας». Την ίδια άποψη έχει και ο Πέτρος Κυράκης, παραγωγός ελιάς και βερίκοκου, ο οποίος αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «θα ψεκάζουμε μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, μειώνοντας τους άσκοπους ψεκασμούς, αλλά και το κόστος».

Η μείωση, όμως, δεν αφορά μόνο τους ψεκασμούς, καθώς οι παραγωγοί θα είναι σε θέση μέσω των συμβουλών να μειώσουν τις άσκοπες αρδεύσεις και λιπάνσεις. Ο Τ. Μπινιάρης αναφέρει ότι «ακόμα ένα μέλημα των αγροτών που πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα είναι η μείωση των αρδεύσεων που επιτυγχάνεται με τη χρήση των μετεωρολογικών σταθμών». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες ηλικίας περίπου μέχρι 50 ετών, όπως μας ενημερώνει ο Τ. Μπινιάρης, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για τα οφέλη του συστήματος, καθώς είχαν αρχίσει να βλέπουν την εφαρμογή της τεχνολογίας και στην περιοχή των Ιρίων.