Δημιουργία του ταμείου «Φαιστός» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Τη δημιουργία του ταμείου «Φαιστός» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Olympia Forum Ι».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του 5G, τόνισε ότι «εκεί που άλλες χώρες θα πάνε να κάνουν απλώς και μόνο τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G, που το κάνουμε και εμείς και ξεκινάει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να κάνουμε τη δημοπρασία, αλλά να χρησιμοποιήσουμε μέρος από τα χρήματά της, για να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο ταμείο, το “Φαιστός“, το οποίο θα επενδύσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, δηλαδή θα επενδύσει σε start up εταιρείες».

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις για την ίδρυση εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός» περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, το «Ταμείο Φαιστός» θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και στην ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) αυτών στην Ελλάδα.