Δημητριακά και ελαιούχοι καθορίζουν τις σπορές στη φακή

Σε έντονο προβληματισμό βρίσκονται οι παραγωγοί οσπρίων και ιδιαίτερα της φακής, όπου αυτή την περίοδο ξεκίνησε η σπορά. Οι τιμές των σιτηρών και οι ελαιούχοι σπόροι στρέφουν τους παραγωγούς των οσπρίων προς αυτή την κατεύθυνση.

Σταθεροί στις εκτάσεις τους παραμένουν οι οργανωμένοι παραγωγοί και οι ομάδες αυτών λόγω των ανοιγμάτων με τους πελάτες, τους οποίους θέλουν να διατηρήσουν. Απέναντί τους φυσικά είναι το κόστος παραγωγής, οι καιρικές συνθήκες, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις στρεμματικές αποδόσεις, καθώς και οι τιμές παραγωγού, οι οποίες δεν παρουσιάζουν δυναμική ώστε να διατηρήσουν το ενδιαφέρον για συγκράτηση των στρεμμάτων ή ακόμη και την επέκτασή τους.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζιμπιλίδη, παραγωγό οσπρίων από το Βόιο Κοζάνης, έχουν ξεκινήσει τις σπορές της φακής με έναν ετήσιο προγραμματισμό για πάνω από 4.000 στρέμματα. «Οι καλλιεργητικές φροντίδες ξεκινούν από τώρα και συνεχίζονται και την άνοιξη. Εκείνο που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι το κόστος παραγωγής. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η έκταση που θα καλλιεργήσουμε», τονίζει. Δίνοντας μία άλλη διάσταση πάνω στον σχεδιασμό των ετήσιων καλλιεργειών, ο κ. Ζιμπιλίδης αναφέρει ότι δεν θέλει να παρεκκλίνει του προγραμματισμού, «λόγω των ανοιχτών αγορών που έχουμε με πελάτες μας, ώστε να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να τους καλύψουμε με φακές».

Για σταθερές εκτάσεις φακής κάνει λόγο και ο Άρης Πέππας από τις Ερυθρές Αττικής, υποστηρίζοντας ότι έχει εξειδικευτεί πάνω στο αντικείμενο και είναι δύσκολο να αλλάξει τον προγραμματισμό και να μειώσει τα στρέμματα. «Έχω πειραματιστεί με ποικιλίες και τρόπο καλλιέργειας, ώστε να ενισχύσω την ποιότητα του προϊόντος και θα είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να αλλάξω. Το προϊόν αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μόνο από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, αλλά και από τις αγορές, λόγω των εισαγωγών».

Στροφή στα σιτηρά

Διαφορετική, όμως, είναι η άποψη του Αντώνη Λάμπρου, από το Μαντούδι Ευβοίας, όπου μαζί με την υπό σύσταση Ομάδα Παραγωγών προσπαθούν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα νέα δεδομένα διατηρώντας λιγότερες εκτάσεις σε φακές και άλλα όσπρια που καλλιεργούν και στρεφόμενοι περισσότερο στα σιτηρά.

«Οι καλές τιμές των σιτηρών και το σημαντικό πρόβλημα με τις μειωμένες παραγωγές στα όσπρια μας έκαναν να στραφούμε προς τα πρώτα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ποσοστό των οσπρίων για τους πελάτες που έχουμε και για την καλύτερη διαχείριση των χωραφιών για περιβαλλοντικούς λόγους», καταλήγει.

Η ελαιοκράμβη κερδίζει έδαφος

Προβληματισμένος επίσης δείχνει να είναι και ο παραγωγός Κώστας Ιωακειμίδης από τα Φάρσαλα. «Καλλιεργώ κάθε χρόνο πάνω από 80 στρέμματα φακές. Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για την καλλιέργεια, με αρνητικά αποτελέσματα.

Οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν από 70 έως 80 κιλά το στρέμμα, όταν οι καλές αποδόσεις ξεπερνούν τα 200. Με μία τιμή από 70 έως 80 λεπτά το κιλό, καλύπτουμε το κόστος, αλλά δεν μένει κάτι στην τσέπη μας. Πολλοί από τους συναδέλφους έχουν στραφεί στην ελαιοκράμβη, λόγω των αποδόσεων και του εισοδήματος που αποκόμισαν από την καλλιέργειά της».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, ο κ. Ιωακειμίδης απάντησε καταφατικά.

ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ
Από το 2009 στον δρόμο για το ΠΟΠ

Μία δύσκολη χρονιά καταγράφηκε από τους παραγωγούς της Εγκλουβής Λευκάδας, με μηδαμινές ακόμη αποδόσεις στα χωράφια τους. Το προϊόν όμως συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της υπεροχής του, όπως και της ζήτησης αντίστοιχα.

Δυστυχώς, πολλοί καπηλεύονται την ταυτότητα του προϊόντος και παράνομα διακινούν «φακές Εγκλουβής» χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ένθερμος υποστηρικτής για την ταυτότητα του προϊόντος ο Χάρης Βανδώρος, παραγωγός από την ίδια περιοχή, όπου μαζί με λίγους ακόμα παραγωγούς της Εγκλουβής, δίνουν τον δικό τους αγώνα για την ολοκλήρωση του φακέλου ΠΟΠ. «Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για όλους μας.

Η παραγωγή ήταν μειωμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω των καιρικών συνθηκών. Τριάντα χρόνια είχε να βιώσει ο τόπος μας τέτοια κατάσταση και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια. Το θετικό όμως είναι ότι το προϊόν βρίσκεται ψηλά στη ζήτηση, φτάνοντας ακόμα και τα 12 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού.

Αυτό όμως δίνει πάτημα σε πολλούς επιτήδειους να καπηλευτούν το όνομα και να πουλάνε φακές Εγκλουβής από τον… Καναδά», τονίζει ο ίδιος.