«Δημόκριτος», ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο στα Άβδηρα Ξάνθης

Γραμμή βιολογικού ελαιολάδου

Δύο χημικοί μηχανικοί σε μια οικογένεια, πατέρας και κόρη μαζί με τη μητέρα, δημιούργησαν ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης στα Άβδηρα Ξάνθης. Η μητέρα, Αριστέα Γρηγοριάδου, είναι η διαχειρίστρια του ελαιοτριβείου «Δημόκριτος», που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020. Έχοντας διαπιστώσει ότι απουσίαζε ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στην περιοχή προχώρησαν στην υλοποίησή του με ίδια κεφάλαια, μαζί με συνεταίρους.

«Είναι ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο, με δυναμικότητα επεξεργασίας 140 τόνων ημερησίως. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί σχολιάζουν ότι τους λύσαμε τα χέρια, γιατί είναι κοντά τους κι έλειπε ένα ελαιοτριβείο από την περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διαθέτουμε πολύ σύγχρονα μηχανήματα, κατασκευής το 2020», σχολιάζει.

Οι πελάτες τους είναι από την Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Καβάλα. Τονίζει το πλεονέκτημα της ψυχρής έκθλιψης, καθώς η πίεση στον ελαιόκαρπο για την εξαγωγή χυμού γίνεται χωρίς θερμοκρασία, προκειμένου να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά. «Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι υψηλή και αυτό είναι πλεονέκτημα για τους παραγωγούς πελάτες μας», σημειώνει.

Επένδυση

Στα επόμενα βήματα θα αξιοποιήσουν τον αναπτυξιακό νόμο για τη δημιουργία μονάδας τυποποίησης, εμπλουτισμού και εμφιάλωσης ελαιολάδου και τμήματος επεξεργασίας και συσκευασίας επιτραπέζιας ελιάς. «Πρόκειται να κατασκευαστεί ένα κτήριο δίπλα στο υπάρχον, όπου θα γίνονται η συσκευασία και η τυποποίηση ελαιολάδου, καθώς και η επεξεργασία και η συσκευασία της βρώσιμης ελιάς». Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, θα κατακτήσουν τη δική τους ετικέτα, «Δημόκριτος», δραστηριοποιούμενοι στη γη των Αβδήρων, που ήταν η πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου.

Η κα Γρηγοριάδου υποστηρίζει τη σπουδαιότητα να αναδειχθεί το ελαιόλαδο της περιοχής. «Πιστεύω ότι δεν γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι εδώ στην Ξάνθη υπάρχουν ελαιόδεντρα και έχουμε παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου και, μάλιστα, βραβευμένου. Φέτος, οι οξύτητες ήταν πραγματικά χαμηλές, η ανώτερη ήταν 0,3», μεταφέρει προς απόδειξη της υψηλής ποιότητας.

Οι παροχές του ελαιοτριβείου στην παρούσα φάση είναι η λειτουργία δύο γραμμών παραγωγής, η δυνατότητα μέτρησης οξύτητας ελαιολάδου, η οποία αναγράφεται στο τιμολόγιο ή στην απόδειξη που δίνουν στον πελάτη.

«Η μία γραμμή δουλεύει μόνο με βιολογικό ελαιόλαδο με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, με τις απαραίτητες προδιαγραφές από την πλευρά των παραγωγών. Υπάρχει μηχάνημα, το οποίο από τα υπολείμματα της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου διαχωρίζει το κουκούτσι, το οποίο στεγνώνουμε και γίνεται πέλλετ, στην ουσία καύσιμη ύλη για λέβητες βιομάζας και το υπόλοιπο προϊόν προωθείται για την παραγωγή βιοαερίου σε τρεις διαφορετικές εταιρείες». Προσθέτει ότι τα φύλλα γίνονται λίπασμα για τους ελαιώνες.

Στον Δημόκριτο υιοθετούν ένα αποτελεσματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας στη λογική του «τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο».

Τέλος, η κα Γρηγοριάδου αναφέρει ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τους παραγωγούς, γιατί οι αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές εξαιτίας της παγωνιάς που έπληξε τα δέντρα στην ανθοφορία.