Δήμος Νάουσας: Ευφυής γεωργία σε χώρους αστικού πρασίνου

Την εφαρμογή τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας σε χώρους αστικού πρασίνου πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Νάουσας. Όπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκε από το χρηματοδοτικό εργαλείο του «Πράσινου Ταμείου» η πρόταση του Δήμου Νάουσας, που αφορά το σύστημα ευφυούς άρδευσης για τη διαχείριση και την εξοικονόμηση του αρδεύσιμου νερού σε χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους του δήμου, προϋπολογισμού 233.494 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλαος Καρανικόλας, η χρηματοδότηση αυτή αφορά την προμήθεια ολοκληρωμένου, κεντρικά διαχειριζόμενου συστήματος αυτοματοποιημένης άρδευσης, το οποίο θα αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές και θα συμβάλει στη βελτίωση των χώρων αστικού πρασίνου του δήμου. Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση του νερού μπορεί να φτάσει σε ποσοστό έως 80%.

Το σύστημα κεντρικής διαχείρισης αυτοματοποιημένης άρδευσης θα αναβαθμίσει την εικόνα του κοινόχρηστου χώρου στον οποίο υπάρχει φυτικό κεφάλαιο, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα συμβατικά συστήματα άρδευσης με αυτοματοποιημένες, σύγχρονες μεθόδους καταγραφής δεδομένων, για την εκπόνηση πλάνου άρδευσης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, θα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ύδατος, τόσο λόγω του εξορθολογισμού της άρδευσης των χώρων πρασίνου -σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες-, όσο και λόγω της διαρκούς και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησης των υποδομών, που οδηγεί σε άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων των κοινόχρηστων χώρων. Θα μειωθεί επίσης και η αλόγιστη κατανάλωση νερού μέσω της εξοικονόμησης σε ενέργεια και νερό.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο κ. Καρανικόλας τόνισε ότι «ο σεβασμός στο περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη στον δήμο μας αποτελούν βασικές προτεραιότητές μας. Με την έγκριση από το Πράσινο Ταμείο του ευφυούς συστήματος άρδευσης σε χώρους αστικού πρασίνου του δήμου μας, αποκτάμε ένα νέο όπλο στη φαρέτρα μας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την εξοικονόμηση σε ενέργεια και νερό.

Το επόμενο διάστημα προχωράμε, επίσης, στην κατασκευή του “Πράσινου Σημείου”, με ανταποδοτικό σύστημα στους πολίτες, καθώς θα παρέχονται υπηρεσίες και χρηματικά οφέλη επιβράβευσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Έχουμε, λοιπόν, την πολιτική βούληση και ενθαρρύνουμε δράσεις ώστε μέσω της εισαγωγής προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας, ορθολογικής διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους νέους και της ανάδειξης καινοτόμων πράσινων επιχειρηματικών ενεργειών, να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση στον τόπο μας».

Σημεία πιλοτικής εφαρμογής

Τα σημεία στα οποία ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος δράσης του δήμου σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος είναι: Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, Άλσος Αγίου Νικολάου, Γήπεδο Νάουσας, Πλατεία Καρατάσιου, Γήπεδο Αγγελοχωρίου και Άνω Ζερβοχώρι.

Σταδιακά, γίνεται προσπάθεια ένταξης όλων των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πλατειών σε αντίστοιχα προγράμματα, ώστε να εφαρμοστεί καθολικά το σύστημα τηλεμετρίας, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος.