Δημόσια διαβούλευση Κομισιόν για τους επικονιαστές

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μια δημόσια διαβούλευση για να πραγματοποιηθούν δράσεις προστασίας των μελισσών και των άλλων επικονιαστών λάνσαρε στις 11 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαβούλευση  (βλ. στα αγγλικά https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-eu-initiative-pollinators_en ) θα είναι ανοικτή μέχρι και τις 5 Απριλίου 2018.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι άγριοι επικονιαστές όπως μέλισσες, πεταλούδες και πολλά άλλα έντομα επικονιάζουν καλλιέργειες και άγρια ​​φυτά, ώστε να μπορούν να αποδώσουν καρπούς και σπόρους. Η ετήσια γεωργική παραγωγή της ΕΕ που αποδίδεται άμεσα στους επικονιαστές υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, κ. Karmenu Vella, δήλωσε σχετικά: «Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει για την απότομη πτώση του πληθυσμού των επικονιαστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουμε κατανοήσει τις μειώσεις για ορισμένους επικονιαστές, ενώ υπάρχουν κενά γνώσης για άλλους. Είναι καιρός να δράσουμε. Αν δεν το κάνουμε, εμείς και οι μελλοντικές μας γενιές θα πληρώσουμε πραγματικά πολύ βαρύ τίμημα».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, δήλωσε με τη σειρά του: «Οι επικονιαστές είναι πολύ σημαντικοί για την επισιτιστική μας ασφάλεια και τις αγροτικής κοινότητες – καθώς και για τη ζωή στον πλανήτη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χάνουμε. Η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα της ΕΕ 2020 έδειξε ότι η επικονίαση μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Σχεδόν 1 στα 10 είδη μελισσών και πεταλούδων βρίσκεται αντιμέτωπο με την εξαφάνιση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ζωικών ειδών.

Για την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού των επικονιαστών, η Κομισιόν επιδιώκει να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και καλεί τους επιστήμονες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις δημόσιες αρχές και τους πολίτες να συμβάλουν».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress