Και το Δημόσιο διεκδικεί αγροτική γη στην Ηλεία

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνουν αγρότες της Ηλείας, καθώς χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής γης δηλώθηκαν ως δημόσιες στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Μετά τις «ιερές» εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Καλαβρύτων, τώρα εμφανίζεται και το Δημόσιο να διεκδικεί γη από τους αγρότες του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το ελληνικό Δημόσιο δήλωσε στο Κτηματολόγιο ως δικό του ένα γεωτεμάχιο στην περιοχή «Ρεντετούς» στις τοπικές κοινότητες της Κουτσοχέρας και του Χειμαδιού του Δήμου Πύργου, έκτασης 3.264 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου 1.000 είναι καλλιεργήσιμα και περιγράφονται είτε ως αγροτική έκταση είτε ως δασική σε ορισμένα σημεία.

Τα συγκεκριμένο γεωτεμάχιο έχει την κωδική ονομασία «ΑΒΚ 253» και δηλώθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας ως ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών στο Γραφείο Κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου, έχοντας ήδη πάρει αριθμό πρωτοκόλλου δήλωσης και κωδικό αριθμό ιδιοκτησίας.

Η δήλωση υποβλήθηκε διότι στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας τηρείται φάκελος καταγεγραμμένου δημόσιου κτήματος με την ονομασία «ΑΒΚ 253 ΠΥΡΓΟΥ», που βρίσκεται στην περιοχή «Ρεντετούς».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεωτεμάχιο «ΑΒΚ 253» δεν ταυτίζεται με τις «ιερές» εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Καλαβρύτων, αλλά συνορεύει με αυτές βόρεια και βορειοανατολικά, με βάση τοπογραφικό διάγραμμα που έχει καταρτιστεί από το 1890 και το οποίο υπάρχει μέσα στον φάκελο του δημόσιου κτήματος.