Δίνουν κατεύθυνση στην αγορά του σκληρού σιταριού οι ανεβασμένες τιμές της Φότζια

Τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί εφεξής η ελληνική αγορά σκληρού σιταριού θέτει ο πολυαναμενόμενος πρώτος «χρησμός» της Φότζια για την καινούργια ιταλική παραγωγή.

Ύστερα από δύο εβδομάδες «σιωπής», η κύρια αγορά του ιταλικού Νότου εξέδωσε την πρώτη λίστα για τη φετινή σοδειά, όπου, εκτός από αξιοσημείωτη αύξηση τιμών, είχαμε και αναπροσαρμογές και, μάλιστα, επί τα χείρω σε δύο βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν την εικόνα της εκεί παραγωγής, η οποία, όπως και στη χώρα μας, φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται φέτος από μειωμένα ειδικά βάρη, ενώ υπάρχουν και απώλειες στα υαλώδη.

Έτσι, η πρώτη ποιοτική κατηγορία εξακολουθεί μεν να αφορά σιτάρια με πρωτεΐνη από 12% και πάνω, όμως το ελάχιστο όριο για το ειδικό βάρος μειώθηκε στα 78 kg/hl (από 79 kg/hl) και για τα υαλώδη στο 70% (από 80%). Για αυτή την κατηγορία της νέας ιταλικής σοδειάς, οι τιμές αποθήκης εμπόρου κινούνται μεταξύ 575 και 580 ευρώ/τόνο.

Στη δεύτερη κατηγορία, το 11,5% πρωτεΐνης παρέμεινε, επίσης, αμετάβλητο, ωστόσο, τα όρια για το ειδικό βάρος και τα υαλώδη αναθεωρήθηκαν στα 76 kg/hl και 60% αντίστοιχα (από 78 kg/hl και 65% μέχρι πριν από δύο εβδομάδες), ενώ οι τιμές διαμορφώνονται σε 570-573 ευρώ/τόνο.

Στην τρίτη ποιοτική κατηγορία, τα όρια για πρωτεΐνη και υαλώδη παρέμειναν στο 11% και 50% αντίστοιχα, ωστόσο το «κατώφλι» για το ειδικό βάρος έπεσε στα 74 kg/hl (από 76 kg/hl) και οι τιμές κινούνται αυτό το διάστημα σε ένα εξίσου στενό εύρος 3 ευρώ από 560 έως 563 ευρώ/τόνο. Αν και, ακριβώς λόγω των αλλαγών στις ποιοτικές προδιαγραφές, τα μεγέθη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές όλων των κατηγοριών.

Η μεγαλύτερη μάλιστα εξ αυτών καταγράφεται στη δεύτερη κατηγορία, όπου το πάνω και το κάτω άκρο της διαπραγμάτευσης είναι ανεβασμένα κατά 15 και 13 ευρώ αντίστοιχα σε σύγκριση με την τελευταία λίστα της Φότζια για τη σοδειά του 2021 (1η Ιουνίου όπου το εύρος ήταν 555-560 ευρώ/τόνο).

Στηρίζονται τα 525 ευρώ FOB

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες της αγοράς, αυτή ακριβώς η κατηγορία αναμένεται να λειτουργήσει φέτος ως σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, δεδομένου ότι, σε επίπεδο ειδικού βάρους, τα εγχώρια σιτάρια που θα κατευθυνθούν στην εξαγωγή κινούνται ως επί το πλείστον στην περιοχή των 76-77 kg/hl.

Με αυτή την έννοια, συνυπολογίζοντας τα –ανεβασμένα– ναύλα και το premium που απολαμβάνει στη γειτονική χώρα το ιταλικό σιτάρι, σε πρώτη φάση οι νέες τιμές της Φότζια φαίνεται να υποστηρίζουν τα εξαγωγικά συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής στα 520-525 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας. Αρκετοί, πάντως, προεξοφλούν ότι η άνοδος της αγοράς δεν θα σταματήσει εδώ, γι’ αυτό και, παρά το γεγονός ότι ο «σκληρό πυρήνας» του εμπορίου παραμένει για την ώρα αμετακίνητος από τα 48 λεπτά, το τελευταίο διάστημα ακούγονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα σε τοπικό επίπεδο τιμές της τάξης των 50 λεπτών/κιλό στον παραγωγό.

Στο νούμερο αυτό τοποθετούνται πλέον και αρκετοί συνεταιρισμοί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον ΑΣ Πλατυκάμπου. Μένει να φανεί κατά πόσο θα παίξει τον ρόλο της και η διαφαινόμενη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων σε σχέση τουλάχιστον με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω κυρίως της επίπτωσης που είχαν στις αποδόσεις η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, αλλά και οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Επικεφαλής γνωστής εμπορικής επιχείρησης προβλέπει στην «ΥΧ» ότι η φετινή εγχώρια παραγωγή δεν αποκλείεται να είναι μειωμένη σε διψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με την περσινή.

Σε κάθε περίπτωση, τα 48 λεπτά της εξαγωγής αφήνουν ένα εύλογο περιθώριο, ώστε τα πιο ποιοτικά σιτάρια, και δη αυτά που κατευθύνονται στους εγχώριους μύλους, να πληρωθούν με τιμές της τάξης των 50 και πλέον λεπτών το κιλό. Τέτοιες πράξεις γίνονται ήδη στην ελληνική αγορά και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τουλάχιστον δύο εμπόρων, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες φόρτωναν στην περιοχή της Θήβας για λογαριασμό ισάριθμων μεγάλων μύλων από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

«Για ‘‘δυνατούς’’ παραγωγούς που προσκομίζουν όλη την παραγωγή τους, ακούγονται και τα 52 λεπτά/κιλό», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Παντελής Θανάσαινας, από το ομώνυμο θεριζοαλωνιστικό συγκρότημα που εδρεύει στο Καπελλέρι Βοιωτίας. «Γενικά, υπάρχει έντονη ζήτηση και ανταγωνισμός και θα έλεγα ότι έχει… ανακατευθεί η τράπουλα. Οι μύλοι σπεύδουν να διασφαλίσουν τονάζ, το ίδιο όμως προσπαθούν να κάνουν και οι τοπικοί έμποροι», σημειώνει ο ίδιος.

Η περιοχή ξεκίνησε φέτος τον αλωνισμό με καθυστέρηση περίπου δέκα ημερών από το συνηθισμένο, ωστόσο είχε την τύχη να γλυτώσει από την μήνιν της «Genesis». «Βρισκόμαστε σχεδόν στο 50% και αυτό το διάστημα αρχίζουμε να μπαίνουμε στα καλά χωράφια. Καθώς γλυτώσαμε από τις κακοκαιρίες, η ποιότητα, μέχρι στιγμής, φαίνεται εξαιρετική», προσθέτει ο ίδιος.

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Πλατύκαμπος

Λιγότερο ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. Στην περιοχή του, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, ο αλωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Οι παραγωγές είναι μέτριες. Σίγουρα υπάρχουν χωράφια που έπιασαν ή και ξεπέρασαν τα 400 κιλά/στρέμμα, όπως υπάρχουν και χωράφια που το χαλάζι δεν άφησε τίποτα. Όμως, μεσοσταθμικά είμαστε στα 300-350 κιλά. Η ανομβρία του Μαΐου ήταν αυτή που κατέβασε αρκετά τις αποδόσεις. Οι ποιότητες, πάντως, όπως τουλάχιστον μας μεταφέρουν όσοι έμποροι έχουν δειγματίσει, είναι αρκετά καλή. Οι βροχές στην περιοχή μας επηρέασαν έως έναν βαθμό τα ειδικά βάρη, όχι τόσο τα υαλώδη», εξηγεί.

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των παραγωγών, ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 23 Ιουνίου, τιμή 50 λεπτών/κιλό, οποιαδήποτε μεταβολή της οποίας θα κοινοποιείται στους παραγωγούς με γραπτό μήνυμα. Όσοι επιθυμούν να κρατήσουν την τιμή ανοιχτή, το περιθώριο είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2023, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα αποθήκευσης της σοδειάς δίχως κάποια επιβάρυνση. Παράλληλα, ο ΑΣ Πλατυκάμπου αύξησε την τιμή αγοράς του κριθαριού στα 33 λεπτά/κιλό (από 32 που έδινε μέχρι πρόσφατα).

Τον Ιούλιο ο πρώτος διαγωνισμός της Ορεστιάδας

Στον Έβρο κομβικό ρόλο παίζει, όπως είναι γνωστό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας «Η Ένωση». «Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στα συμβόλαια που συνάπτουν ιδιωτικές εταιρείες, όπου ως τιμή αναφοράς αναφέρεται αυτή της Ένωσης. Επομένως, αυτήν τη στιγμή, όλο το εμπόριο περιμένει να δει πώς θα κινηθούμε εμείς», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Λάμπης Κουμπρίδης, συμπληρώνοντας ότι μέσα στον Ιούλιο η οργάνωση αναμένεται να πραγματοποιήσει τον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση δημητριακών.

Ο αλωνισμός ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές αυτής της εβδομάδας και, όπως αναφέρει, «φαίνεται ότι πάμε για ένα στήσιμο της τάξης των 450 κιλών/στρέμμα». Ποιοτικά, η πρώτη εικόνα τουλάχιστον, είναι αρκετά καλή: «Το χρώμα το έχουμε, τα ειδικά βάρη ίσως να είναι λίγο πεσμένα, σε γενικές γραμμές όμως εκτιμούμε ότι θα πάρουμε την ποιότητα που θέλουμε», σημειώνει.

Οι μεγάλες ζημιές από την «Genesis» εντοπίστηκαν, όπως εξηγεί, κυρίως στα χωριά Κυπρίνος και Μικρή και Μεγάλη Δοξιπάρα και, σε μικρότερο βαθμό, στο Νεοχώρι και στον Βάλτο.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

22/6/2022

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 12%)

575

580

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεΐνη 11,5%)

570

573

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%)

560

563

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)

Πρώτα η ανομβρία και μετά η «Genesis» θέρισαν τις αποδόσεις

Με φουλ ρυθμούς εξελίσσεται ο αλωνισμός στην Κεντρική Μακεδονία, όπου οι αποδόσεις δείχνουν σαφώς επηρεασμένες από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου.

Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης

«Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

Όπως συμπληρώνει, μια μέση απόδοση στην ευρύτερη περιοχή είναι μεταξύ 300 και 400 κιλών/στρέμμα. «Η έλλειψη βροχών τον Μάιο και ο καύσωνας που ακολούθησε ‘‘τζούφιασαν’’ τα σιτάρια. Οι πρόσφατες βροχές ήρθαν αργά, όταν πλέον είχαν ωριμάσει. Αν είχαμε πιο φυσιολογικές συνθήκες τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, πιθανότατα τώρα θα ήμασταν έως και 150 κιλά πάνω», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, «οι τιμές που παίζουν αυτήν τη στιγμή στο εμπόριο είναι από 48 έως 50 λεπτά/κιλό». Ο βασικός του προβληματισμός, ωστόσο, πέρα από το μέγεθος και τις τιμές της νέας σοδειάς του Καναδά, έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Λόγω αυτής της κρίσης, οι τιμές των σιτηρών έχουν ανέβει στα επίπεδα που βλέπουμε σήμερα.

Το σκληρό μπορεί να μη σχετίζεται άμεσα με την Ουκρανία και τη Ρωσία, επηρεάζεται όμως σαφώς από το γενικότερο κλίμα στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων. Αν κάποια στιγμή μέχρι το φθινόπωρο επέλθει ένας συμβιβασμός, ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία θα ασκηθεί πίεση θα είναι το άνοιγμα των λιμανιών. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι τότε θα αρχίσει στα χρηματιστήρια μια πτώση που δεν θα έχει σταματημό», εξηγεί.

Ανέβηκε 2 ευρώ η Αξιούπολη

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουν και από τον Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αξιουπόλεως, ο οποίος ανέβασε πριν από λίγες μέρες κατά δύο ευρώ τις τιμές αγοράς του σκληρού σιταριού στα 48-50 λεπτά/κιλό. Ειδικότερα, τα 50 λεπτά προσφέρονται για προϊόν με πρωτεΐνη τουλάχιστον 12%, τα 49 λεπτά για πρωτεΐνη από 11% έως 12%, ενώ τα υπόλοιπα πληρώνονται με 48 λεπτά/κιλό. Στο μαλακό σιτάρι, ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 6 λεπτά στα 34 λεπτά/κιλό.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παύλος Πασσαλίδης, εμφανίζεται αρκετά απογοητευμένος από τις αποδόσεις. «Βρισκόμαστε περίπου στα μισά του αλωνισμού και η μέση απόδοση στην επαρχία Παιωνίας, που βρισκόμαστε, είναι της τάξης των 250 κιλών/στρέμμα. Στις περιοχές γύρω από το Κιλκίς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, τα 200 κιλά είναι… άθλος, καθώς τα περισσότερα χωράφια εκεί είναι ξερικά», σημειώνει. «Ενώ είχαμε έναν καλό χειμώνα για τα σιτηρά, η άνοιξη ήταν ό,τι χειρότερο. Γενικά, χωράφι που δεν ποτίστηκε είναι σήμερα στο 60% της παραγωγής του», λέει χαρακτηριστικά.

Στους 5,68 εκατ. τόνους η νέα πρόβλεψη για Καναδά

Η άνοδος των τιμών στη Φότζια αντανακλά και τη σπουδή των Ιταλών αγοραστών να εξασφαλίσουν ποσότητες άμεσα, δεδομένου ότι αποθέματα εκεί δεν υπάρχουν, ενώ και η παραγωγή διαφαίνεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, έστω και σε μικρότερο ποσοστό από το -15% (για σκληρό και μαλακό συνολικά), που εκτιμά η συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti.

Η ζήτηση αυτή αναμένεται να κρατήσει αμείωτο και το εξαγωγικό ενδιαφέρον από τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε λογικά θα έχει αποκρυσταλλωθεί μια εικόνα για τη νέα παραγωγή του Καναδά. Οι τελευταίες εκτιμήσεις από τη βορειοαμερικανική χώρα, όπου οι σπορές ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με αρκετή καθυστέρηση, μιλούν για αύξηση 13% στις εκτάσεις και για μια σοδειά της τάξης των 5,68 εκατ. τόνων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022