Η Diorasis International νέος ισχυρός παίκτης στα ψάρια με προίκα τις μονάδες του Νηρέα και της Σελόντα

Μπορεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων των Νηρέα – Σελόντα να ανοίγει τον δρόμο για την απορρόφηση των δύο εταιρειών από το σχήμα Amerra – Μubadala και τη συγχώνευσή τους με την Aνδρομέδα, ταυτόχρονα όμως οδηγεί και στην ανάδειξη ενός νέου ισχυρού πόλου στην εγχώρια και, κατ’ επέκταση, στη μεσογειακή αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο λόγος για την Diorasis International, το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχει την Bitsakos Aquaculture και το οποίo, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αποκτά τον κύριο όγκο των εκποιούμενων assets. Ειδικότερα, στην Bitsakos περνούν ιχθυοτροφεία παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 10.000 τόνων, καθώς και εκκολαπτήρια δυναμικότητας περισσότερων από 50 εκατ. τεμαχίων γόνου, μαζί με τα αντίστοιχα συσκευαστήρια. Παράλληλα, οι Νηρέας – Σελόντα δεσμεύονται για την πώληση ιχθυοτροφών προς τον νέο ιδιοκτήτη για διάστημα δύο ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς και για την παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων γεννητόρων για περίοδο έξι μηνών. Το τίμημα για όλα αυτά ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή μέρους των δανείων των Νηρέα, Σελόντα.

Ενισχυμένα βγαίνουν όμως από τη διαδικασία και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, συμφερόντων της οικογένειας Γερουλάνου στα οποία, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Bitsakos, πρόκειται να μεταβιβαστούν φάρμες συνολικής δυναμικότητας 1.000 τόνων, δίχως μέχρι στιγμής να έχει διαρρεύσει το αντίτιμο της συναλλαγής.

Η συνολική δυναμικότητα των ιχθυοτροφείων που αλλάζουν χέρια ξεπερνά τους 11.000 τόνους ψαριών (περίπου 6.300 τόνοι από μονάδες της Σελόντα και 5.000 τόνοι από ιχθυοτροφεία Νηρέα), με την αξία τους σε επίπεδο πωλήσεων να εκτιμάται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από τους τρεις ιχθυογεννητικούς σταθμούς που αποκτά η Βitsakos, οι δύο ανήκουν σήμερα στη Σελόντα και ο ένας στον Νηρέα.

Νέες ισορροπίες

Πηγές από την αγορά θεωρούν εφικτό οι δύο συμφωνίες μεταβίβασης να ολοκληρωθούν μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι μονάδες που η DG Comp έθεσε ως προαπαιτούμενο να πουληθούν για να προχωρήσει το τριπλό «mega deal» των ιχθυοκαλλιεργειών, θα παραμείνουν τελικά σε ελληνικά χέρια, αφού το κοινοπρακτικό σχήμα των Bitsakos – Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς κατάφερε να υποσκελίσει τον καναδικό κολοσσό Cooke που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή τους μέσω της ισπανικής θυγατρικής, Culmarex.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι δημιουργούνται νέες ισορροπίες στον κλάδο, καθώς δίπλα στο κυρίαρχο σχήμα των Ανδρομέδα – Νηρέα – Σελόντα, των οποίων η παραγωγή υπολογίζεται σε 70.000 τόνους περίπου (σ.σ. αντιστοιχεί σε μερίδιο της τάξης του 37% σε επίπεδο ΕΕ και 17%, αν συμπεριληφθούν η Τουρκία και η Β. Αφρική), η Diorasis International αναδεικνύεται πλέον σε δεύτερο ισχυρότερο εγχώριο παίκτη, με μια παραγωγική δυναμικότητα που αγγίζει τους 15.000 τόνους.

Η εξαγορά της Bitsakos το πρώτο δείγμα γραφής

Η επενδυτική εταιρεία που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος, ο οικονομολόγος Γιώργος Μομφεράτος, ο τραπεζίτης Γιάννης Μπράβο, ο διαχειριστής κεφαλαίων Kωνσταντίνος Παπαδημητρίου και οι επιχειρηματίες Περικλής Λιβάς και Ανδρέας Σωτηρόπουλος είχε από το 2014 δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τις ιχθυοκαλλιέργειες μέσω της εξαγοράς της Bitsakos έναντι 20 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η παραγωγή της εταιρείας που είχε ιδρυθεί το 1996 υπερδιπλασιάστηκε, ενώ οι ζημίες έδωσαν τη θέση τους στα κέρδη. Λειτούργησε, δε, ως προπομπός για την κάθοδο στον διαγωνισμό που προκήρυξαν οι τράπεζες για τις μετοχές των Νηρέα, Σελόντα, τις οποίες εντέλει απέκτησε το κοινοπρακτικό σχήμα των Amerra – Mubadala. Όμως, η Diorasis επανήλθε διεκδικώντας και, τελικά, κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος από τις μονάδες που, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τέθηκαν προς παραχώρηση. Όλα δείχνουν ότι οι επενδύσεις του fund στον συγκεκριμένο χώρο θα έχουν και συνέχεια αφού, όπως έχουν επανειλημμένα έχουν τονίσει οι διαχειριστές του, διαβλέπουν σε αυτόν προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.