Διορία δύο εβδομάδων δίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί στο υπουργείο

Νέο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο, αυτήν τη φορά στην Αθήνα, προγραμματίζουν μέχρι τις 5 Αυγούστου, οι σταφιδοπαραγωγοί, εφόσον μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο δεν ληφθεί καμία ενέργεια στήριξης του κλάδου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο Αίγιο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να επιδιώξει συνάντηση τη Δευτέρα 19 Ιουλίου με τον πρωθυπουργό στην Τρίπολη, καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα, «πιστεύεται ότι δεν έχει μεταφερθεί σε αυτόν η πραγματική εικόνα» για το «τι ακριβώς διακυβεύεται από τις συντεχνίες συμφερόντων και ποια είναι η πραγματική κατάσταση».

Για άλλη μια φορά, διατυπώθηκε το αίτημα για άμεση απόσυρση των αποθεμάτων «που είναι και η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επερχόμενης σταφιδικής κρίσης». Το προϊόν, όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή, θα μπορούσε να διατεθεί σε «απόρους, σχολεία, νοσοκομεία, στρατό, δομές φιλοξενίας κ.ά.».

Αποφασίστηκε, επίσης, να αξιοποιηθεί η σταφιδική κρίση ως ευκαιρία, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τη διατροφική αξία της σταφίδας, με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών να παίζει κομβικό ρόλο, μέσω του πλούσιου ερευνητικού της έργου, στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «ο τρύγος αρχίζει σε λίγες μέρες και δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι ούτε αποθηκευτικά μέσα (παλετοκιβώτια), προκειμένου να διατεθούν στον παραγωγό».

Πάντως, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ο κ. Λιβανός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο «στηρίζει τους παραγωγούς, όχι εμπορικές επιχειρήσεις», ενώ ανέφερε ότι γίνονται συνεννοήσεις με άλλα υπουργεία για να απορροφηθεί το προϊόν από το κράτος.