Διόρθωσαν, υπό την πίεση των αγοραστών, οι τιμές του σκληρού στη Φότζια

Μύλος… το μαλακό σιτάρι μας. Καλή αναμένεται η παραγωγή, ερώτημα παραμένουν οι τιμές

Νέα «διόρθωση» των τιμών του σκληρού σιταριού σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στην αγορά της Φότζια, καθώς όσο πλησιάζουμε προς τον αλωνισμό εντείνεται το μπρα-ντε-φέρ μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Μετά την πτώση των 3 ευρώ/τόνο της προηγούμενης εβδομάδας, η βασική αγορά του ιταλικού Νότου «έχασε» άλλα 5 ευρώ, με τα πιο ποιοτικά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύονται πλέον από 297 έως 302 ευρώ/τόνο και την αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 292 έως 297 ευρώ/τόνο. Oι τελευταίες προβλέψεις (Απριλίου) της Κομισιόν, που κάνουν λόγο για αύξηση 8% της ιταλικής παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους, αν και εξακολουθεί να υπάρχει μια ανησυχία για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη σοδειά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τιμές παραμένουν 12 ευρώ πάνω από τα υψηλά της προηγούμενης χρονιάς (290 και 285 ευρώ/τόνο αντίστοιχα για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες) που είχαν καταγραφεί στη Φότζια μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου 2019 και δεν αλλάζουν την εκτίμηση ότι θα μπούμε στα αλώνια με σαφώς καλύτερες σε σχέση με πέρυσι τιμές για τον παραγωγό που ενδεχομένως να κινούνται στα 24-25 λεπτά/κιλό.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά κάνουν λόγο για αύξηση 6,8% στα στρέμματα που θα σπαρθούν φέτος στη χώρα με σκληρό, ποσοστό που πάντως είναι αρκετά χαμηλότερo από το +15% που ανέμενε πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Γεωργίας. Επιπλέον, οι τελευταίες εκτιμήσεις από τη Γαλλία (FranceAgriMer) μιλούν για πτώση των αποθεμάτων της περυσινής σοδειάς στη χώρα στους μόλις 29.000 τόνους.