Διπλή απειλή για το ρύζι από Συνδεδεμένη και δασμούς

Καμπανάκι από παραγωγούς και μύλους για την κατάργηση της ενίσχυσης

bsh

Πολλά χρόνια πίσω απειλεί να στείλει την ορυζοκαλλιέργεια ενδεχόμενη κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε μια στιγμή που το εμπορικό περιβάλλον για το προϊόν δυσκολεύει από την επερχόμενη άρση των δασμών στις εισαγωγές από Καμπότζη και Μιανμάρ.

Η απουσία του ρυζιού από τη νέα λίστα των Συνδεδεμένων, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ήδη σημάνει συναγερμό σε παραγωγούς και επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίοι, μέσω της Διεπαγγελματικής, επιδίωξαν την περασμένη βδομάδα συνάντηση με τον Σπήλιο Λιβανό, προκειμένου να του εκθέσουν τους κινδύνους που δημιουργούνται. Η ασθένεια του υπουργού (σ.σ. νόσησε με Covid) μεταθέτει το ραντεβού πιθανότατα για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Είναι απόλυτη ανάγκη το ρύζι να παραμείνει εντός του συστήματος των Συνδεδεμένων. Πρόκειται για ένα προϊόν με ιδιαιτερότητες, που καλλιεργείται, ως επί το πλείστον, σε περιοχές Natura, όπου τα εδάφη είναι υφάλμυρα και, άρα, οι εναλλακτικές των παραγωγών περιορισμένες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη», λέει στην «ΥΧ» ο επικεφαλής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, Χρήστος Τσιχήτας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μιλάμε για ένα προϊόν στο οποίο έχουν επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια μεμονωμένοι αγρότες, συνεταιρισμοί και μεταποιητικές βιομηχανίες, μια ολόκληρη αλυσίδα δηλαδή που προσφέρει απασχόληση και παράγει υπεραξία. Με τα κόστη που έχουν διαμορφωθεί σήμερα και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, πολύ δύσκολα αυτά τα 270.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται», τονίζει ο ίδιος.

Φτηνότερες πλέον οι εισαγωγές

Το κλίμα για την καλλιέργεια επιβαρύνει και η άρση από 1ης Φεβρουαρίου 2022 των δασμών στις εισαγωγές ρυζιού τύπου Indica από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, που είχε επιβάλει προ τριετίας η ΕΕ, κατόπιν ενεργειών της Διεπαγγελματικής, αλλά και της αντίστοιχης ιταλικής οργάνωσης. Οι εν λόγω δασμοί ανέρχονταν σε 175 ευρώ/τόνο το 2019, 150 ευρώ/τόνο το 2020 και 125 ευρώ/τόνο το 2021 και συνέβαλαν, ώστε να μπει ένα φρένο στη μείωση των τιμών και, κατ’ επέκταση, των εκτάσεων με μακρύσπερμο ρύζι στη χώρα μας.

«Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η Κομισιόν, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό, επί της ουσίας δηλαδή το ιταλικό και το ελληνικό μακρύσπερμο ρύζι, είχαν θυσιαστεί από το καθεστώς ΕΒΑ (Εverything But Arms, δηλαδή «Όλα εκτός από όπλα») στις εμπορικές σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες», υπογραμμίζει ο Τάσος Πιστιόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrino και α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ). Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φέτος στην εφοδιαστική αλυσίδα να καθιστούν πιο δύσκολες τις εισαγωγές, όμως κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

«Αν το δούμε, λοιπόν, συνολικά, σε περίπτωση κατάργησης της Συνδεδεμένης, το ελληνικό ρύζι θα έχει υποστεί μια δεύτερη αδικία μέσα σε λίγα χρόνια», εξηγεί ο κ. Πιστιόλας. «Αν βάλουμε στην εξίσωση και τον ανταγωνισμό από κάποιες άλλες καλλιέργειες στις οποίες βλέπουμε φέτος ράλι τιμών, το σενάριο της μείωσης των εκτάσεων είναι πολύ πιθανό. Κι αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους, η οποία μοιραία θα διοχετευθεί στην κατανάλωση», τονίζει ο συνομιλητής μας.

«Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να ζητείται η γνώμη μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το υπουργείο θα αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα της ορυζοκαλλιέργειας, η οποία, με τον κόπο και τις επενδύσεις αγροτών και συνεταιρισμών, έχει σήμερα φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο», δηλώνει από την πλευρά του ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας. Όπως ο ίδιος προσθέτει, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από την πλευρά των παραγωγών.

Πέραν της διατήρησης της Συνδεδεμένης, η Διεπαγγελματική πρόκειται να εκφράσει τη διαφωνία της και στην πρόταση του υπουργείου για τα «οικολογικά σχήματα» (ecoschemes) στην οποία, αντίθετα με την τρέχουσα ΚΑΠ, δεν συμπεριλαμβάνεται καμία εξαίρεση για την ορυζοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα να μην εξαιρείται πλέον και από τις υποχρεώσεις του Πρασινίσματος.

Έως 2 λεπτά μπόνους για τις Καρολίνες

Ζωηρή ζήτηση και εμφανώς βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι τιμές συνθέτουν αυτήν τη στιγμή το σκηνικό της εγχώριας αγοράς στο ρύζι, με τις εμπορικές πράξεις να είναι πάντως περιορισμένες μέχρι στιγμής και να αφορούν λίγες ποσότητες. Τα μεσόσπερμα Ronaldo προσφέρονται αυτήν τη στιγμή 34-35 λεπτά/κιλό, ενώ για τα Indica οι τιμές κυμαίνονται στα 31-32 λεπτά. Εξάλλου, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσει από τους ορυζόμυλους η παραλαβή των 3.500 τόνων Καρολίνας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΣΟΕ με τους δύο συνεταιρισμούς της Χαλάστρας. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Τάσος Πιστιόλας, η διαδικασία παραλαβής εμπλέκει και μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον ενδιάμεσο έλεγχο της υγρασίας και των υπόλοιπων ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος. Βάσει των ελέγχων αυτών, στην προσυμφωνημένη τιμή των 37 λεπτών/κιλό θα δίνεται μπόνους από 1 έως 2 λεπτά. «Θεωρούμε απαραίτητο να επιβραβεύεται ο παραγωγός με την κορυφαία ποιότητα, καθώς έχει καταβάλει μια έξτρα προσπάθεια στο χωράφι. Είναι, άλλωστε, κάτι που εφαρμόζουμε πιστά όλα αυτά τα χρόνια και ως Agrino», σχολιάζει ο κ. Πιστιόλας. «Για πρώτη χρονιά, εκτιμώ ότι το εγχείρημα υλοποιείται σωστά και αρκετά οργανωμένα και ελπίζω τα επόμενα χρόνια να διευρυνθεί. Θεωρούμε ότι βοηθάει και τους παραγωγούς, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι έχουν εξασφαλίσει μια ικανοποιητική τιμή», προσθέτει.