Διψούν για βροχή τα σιτηρά

Συνήθως οι επιφανειακές λιπάνσεις στα σιτηρά γίνονταν σε δύο δόσεις, αλλά φέτος, ο Ροδοπίτης Τάσος Μποτρότσος επέλεξε να εφαρμόσει άπαξ λιπάσματα με διπλό σταθεροποιητή αζώτου, γιατί ενίοτε βρέχει μόνο μία φορά και το δεύτερο λίπασμα πηγαίνει χαμένο. Το επιθυμητό για τους παραγωγούς είναι οι ποτιστικές βροχές ανά δεκαήμερο.

«Τα σιτηρά μας είναι πυκνά, καλοφυτρωμένα, και αν ο καιρός βοηθήσει φέτος θα έχουμε πολύ καλές παραγωγές», μας λέει. Καλλιεργεί κυρίως σκληρό σιτάρι στην περιοχή του Φαναρίου, όπου τα σιτηρά κέρδισαν έδαφος από το βαμβάκι λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων του, αλλά και της απώλειας του πριµ των 60 ευρώ το στρέμμα από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης. Επιλέγει την αυξημένη και διαρκή καλλιεργητική φροντίδα, σε λιπάσματα και φάρμακα, επιδιώκοντας ανάλογη παραγωγή.

Το ενδιαφέρον του στρέφεται στην καταπολέμηση των ζιζανίων και σε έναν μύκητα που είχε εμφανιστεί τον Δεκέμβρη, καθώς ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή τις ήπιες θερμοκρασίες, την υγρασία και τις βροχές. «Εάν μετά από αυτή την υγρασία κάνει ζέστη, περιμένουμε και δεύτερο κύμα. Έχουμε ψεκάσει περίπου τα μισά που εμφάνισαν μεγαλύτερο πρόβλημα, είμαστε σε ετοιμότητα για τα υπόλοιπα και αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θα ψεκάσουμε».

Σκέφτεται από την ερχόμενη χρονιά να ψεκάζει προληπτικά για μύκητες. Εκτός από την αναγκαία βροχή, τα σιτηρά χρειάζονται άνοδο της θερμοκρασίας.

Περιμένουν μια καλή τιμή παραγωγού

Είναι θετικό ότι οι τιμές στα λιπάσματα είναι καλύτερες από πέρυσι και ο κ. Μποτρότσος ελπίζει ανάλογα καλή να είναι και η τιμή παραγωγού, για να θεωρηθεί η καλλιέργεια πολύ αποδοτική. Ο ίδιος επέλεξε να καλλιεργήσει σιτηρά εξίσου σε ποτιστικές και ξηρικές καλλιέργειες.

Αρκετοί συνάδελφοί του ολοκλήρωσαν ή συνεχίζουν να ρίχνουν επιφανειακά λιπάσματα άπαξ ή σε δύο δόσεις, λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης. Προσθέτει ότι ορισμένοι κάνουν ζιζανιοκτονία, ενώ άλλοι την πραγματοποίησαν προφυτρωτικά. Κοινή συνισταμένη είναι η προσπάθεια να κάνουν οικονομία σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Εκτιμά ότι όλοι θα προχωρήσουν σε επιφανειακή λίπανση, αλλά με σύνεση.

Αναγνωρίζει ότι είναι σχετικά βελτιωμένες οι τιμές των λιπασμάτων, χωρίς να φτάνουν αυτές του 2021. «Τα σιτάρια, όμως, πωλούνται φθηνότερα από πέρυσι που πληρώθηκαν το μαλακό προς 35-37 λεπτά/κιλό και τώρα είναι στα 29. Το λαμβάνουμε υπόψη γιατί σε λίγο καιρό θα αλωνίσουμε κι ελπίζουμε να κρατηθούν στα περσινά επίπεδα».

Περιμένουν μία καλή βροχή κι έρχονται μόνο ψιχάλες, αλλά διαπιστώνει με ικανοποίηση πως τα σιτηρά δεν επηρεάστηκαν από την ανομβρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι συνάδελφοί του θα ψεκάσουν προληπτικά τις επόμενες μέρες το κριθάρι για μύκητα. Όπως παρατηρεί, οι παραγωγοί έσπειραν περισσότερα σιτηρά το φθινόπωρο, φτάνοντας μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό οφείλεται στις καλές τιμές των σιτηρών και στην άνοδο του κόστους παραγωγής όλων των καλλιεργειών.

«Τα σιτηρά έχουν μικρότερο κόστος συγκριτικά με άλλες αροτραίες». Εκτιμά ότι θα μειωθούν οι εκτάσεις του βαμβακιού και του αρδευόμενου καλαμποκιού που έχει υψηλό καλλιεργητικό κόστος.