«Διχάζει» η μπύρα

Στο ράφι της αναμονής πέρασαν για καιρό οι μπύρες, λόγω της πανδημίας. Τα πυροτεχνήματα δεν άναψαν για το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης, που παράγει φρέσκιες, αφιλτράριστες μπύρες με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας. Συγκρατημένη κίνηση διακρίνει ο ιδιοκτήτης Ορέστης Στεφάνου.

«Η ατμόσφαιρα είναι υποτονική και πολύ προβληματισμένη. Όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει αργότερα, ενδεχομένως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Τα beach bar παραμένουν έρημα. Η κατάσταση στην τοπική αγορά είναι απογοητευτική».

Το προϊόν κατευθύνεται στην τοπική εστίαση και στην Αθήνα, η οποία δεν ανταποκρίθηκε μετά το άνοιγμα της εστίασης. Αντιλαμβάνεται ότι αιτία είναι η οικονομική κρίση. «Πολλοί ζουν επί 7-8 μήνες με επιδόματα. Εάν οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν, είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά τα καταστήματα, το πρόβλημα παραμένει». Ο ίδιος αναμένει ανάκαμψη το 2021, αναφέροντας ότι η παραγωγή δεν επανήλθε στους αναμενόμενους ρυθμούς, οι μηχανές είναι στο ρελαντί και περιμένουν να προχωρήσει η σεζόν.

Ανάκαμψη με το άνοιγμα της εστίασης βλέπουν και οι ζυθοποιοί που δημιούργησαν τη Johnnies’ Beer, «μπύρα του Γιάννη», που υπογράφει η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας. «Χτίζονται νέες συνεργασίες με κάβες και χονδρεμπόρους στην Αθήνα που προωθούν την Johnnies’ Beer σε επιλεγμένα σημεία, ήτοι σε εστιατόρια, boutique κρεοπωλεία, παντοπωλεία delicatessen κ.λπ. Οι συγκεκριμένοι χώροι επιτρέπουν στη φρέσκια δραμινή μπύρα να κερδίσει την υπεραξία της», σχολιάζουν οι παρασκευαστές της.

Εξηγούν πως οι μπύρες τους απευθύνονται σε «ψαγμένους» πελάτες, που επιδιώκουν να συνδυάζουν ποιοτικά αλλαντικά και τυροκομικά με τη φρέσκια μπύρα που προέρχεται από μικροζυθοποιίες και δεν είναι βιομηχανοποιημένη.

Η Johnnies’ Beer ετοιμάζει μέσα στο καλοκαίρι αποσκευές για Γερμανία και Κύπρο, όπου θα πωλείται σε επιλεγμένα σημεία, ενώ σχεδιάζεται μέχρι το τέλος καλοκαιριού να προστεθούν στην οικογένεια μία pilsner και μία τύπου radler. Η παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο είναι αυξημένη, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στους δημιουργούς της.