Διχάζει η νομιμοποίηση των συμβατικών Farmers’ Markets

Η νέα τροπολογία του ΥΠΑΑΤ βρίσκει δίπλα της τους παραγωγούς, απέναντι όμως τους εμπόρους

Διχάζει η νομιμοποίηση των συμβατικών Farmers’ Markets

Τρεις µήνες µετά από την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να νοµιµοποιήσει τις τοπικές αγορές παραγωγών συµβατικών και βιολογικών προϊόντων, της οποίας το… συµβατικό κοµµάτι σκόνταψε κάπου στη µέση µεταξύ υπουργείων, το ΥΠΑΑΤ επανέρχεται µε νέα τροπολογία για τις εν λόγω αγορές. Το κατά πόσο, όµως, αποτελεί λύση του ζητήµατος αυτή η κίνηση, µένει να κριθεί από τον χρόνο και τις εξελίξεις, καθώς οι λαϊκές αγορές έχουν διχαστεί, µε τους «βιολογικούς» να παρακολουθούν από µακριά και εκ του ασφαλούς.

Την πρώτη φορά, το υπουργείο Ανάπτυξης, ως συναρµόδιο υπουργείο, είχε εµποδίσει τη νοµιµοποίηση των συµβατικών αγορών. Κύκλοι του ΥΠΑΑΤ λένε, πάντως, πως δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες και πως το άρθρο αφαιρέθηκε καθαρά για να µην καθυστερήσει ένα ολόκληρο νοµοσχέδιο εξαιτίας του.

Πριν από λίγες ηµέρες, ο Βαγγέλης Αποστόλου, µε δηλώσεις του από την Κεντρική Λαχαναγορά, ανακοίνωσε την τροπολογία που θα φιλοξενηθεί στον νόµο για τους Αγροτικούς Συλλόγους και θα οριστικοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να µπορούν και οι συµβατικές τοπικές αγορές να λειτουργήσουν νόµιµα.

Υπενθυµίζεται ότι τα βιολογικά Farmers’ Markets είχαν ήδη πάρει το πράσινο φως και πως ο κλάδος αποτέλεσε µοχλό πίεσης, ώστε οι «συµβατικοί» συναγρότες τους να λάβουν και αυτοί την έγκριση.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην«ΥΧ» που κυκλοφορεί