Δωδώνη: Σταθερά στο πλευρό των χιλιάδων παραγωγών της μέσα από έργα και πράξεις

Η ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε το 1963 ως μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων, συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές φάρμες της περιοχής.

Σήμερα, το όνομά της είναι συνώνυμο της αυθεντικής φέτας και άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή των Ιωαννίνων, εκεί όπου η ΔΩΔΩΝΗ παράγει καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος των αγνών της προϊόντων, από 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.

Για πάνω από μισό αιώνα, η ΔΩΔΩΝΗ επιλέγει να προμηθεύεται το γάλα της από ένα διευρυμένο δίκτυο χιλιάδων παραγωγών. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρεί τη μεγαλύτερη Ζώνη Γάλακτος στην Ελλάδα και προσφέρει σταθερά τις καλύτερες τιμές, στηρίζοντας στην πράξη τους δικούς της ανθρώπους εδώ και χρόνια, για να έχουν ένα «ασφαλές λιμάνι» και έναν αξιόπιστο συνεργάτη που είναι πάντα εκεί για αυτούς.

Επενδύοντας στη μοναδική αλυσίδα αξίας που έχει χτίσει με τους χιλιάδες παραγωγούς της, κάθε χρόνο η ΔΩΔΩΝΗ αυξάνει τις ποσότητες που προμηθεύεται και στηρίζει τους ντόπιους κτηνοτρόφους -παλιότερους αλλά και τους νεότερους που μπαίνουν στον τομέα αυτόν-, ενισχύοντας έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, επεξεργάζεται ετησίως πάνω από 80.000 τόνους ελληνικού γάλακτος, απορροφώντας όλο το διαθέσιμο παραγόμενο γάλα της ευρύτερης περιοχής, της Ηπείρου.

Τυροκομία, το δυνατό χαρτί της ελληνικής αγροδιατροφής

Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής καθώς το ανθρώπινο δυναμικό της σήμερα ξεπερνάει τα 500 άτομα (50% πάνω συγκριτικά με το 2012). Η σταθερή ανάπτυξη που καταγράφει η ΔΩΔΩΝΗ, εντός και εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί καρπό ομαδικής δουλειάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χάρη στο οικογενειακό κλίμα και τον σεβασμό που έχει καταφέρει να χτίσει με τους ανθρώπους και τους προμηθευτές της.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα, η ΔΩΔΩΝΗ νοιάζεται για την ευημερία των συνεργατών της. Σταθερά επενδύει πόρους και επιστημονικό προσωπικό για την ενδυνάμωση της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας που συνεργάζεται, μέσω της παροχής επιστημονικής υποστήριξης σε 24ωρη βάση, ενώ τηρεί με συνέπεια την πολιτική προκαταβολών σε κάθε γαλακτοκομική περίοδο και είναι πάντα δίπλα τους, στα καλά και στα δύσκολα, όποτε τη χρειαστούν. Τα τελευταία επτά χρόνια, η εταιρεία έχει διαθέσει για την προμήθεια γάλακτος περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 395 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στην ηπειρώτικη πρωτογενή παραγωγή.

Παράλληλα, εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα για τη στήριξη της διατροφής του ζωικού κεφαλαίου και τη βελτίωση της παραγόμενης ποιότητας και ποσότητας. Tο πρόγραμμα «ΔΩΔΩΝΗ 200» που ξεκίνησε πιλοτικά το 2015 για τη δωρεάν υποστήριξη μονάδων ζωικού κεφαλαίου σε επιλεγμένες μονάδες, αναβαθμίστηκε σε «ΔΩΔΩΝΗ 400» το 2021 και αναμένεται να μεγαλώνει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καλύπτοντας ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών.

Το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα απαρτίζεται από επιστημονική ομάδα έμπειρων κτηνιάτρων και ζωοτεχνών και μέχρι πρόσφατα έχει επιτύχει σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως την κατά 18% αύξηση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος με παράλληλη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, γεγονός που συμβάλλει στην αλλαγή της τιμολογιακής κλίμακας και στην επίτευξη ανώτερης τιμής πώλησης της πρώτης ύλης.

Παράλληλα με την υπεύθυνη συλλογή γάλακτος μόνο από μονάδες που βρίσκονται στην Ελλάδα, η ΔΩΔΩΝΗ συμβάλλει και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καθώς μεγάλο ποσοστό του ετήσιου τζίρου της παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ενώ υποστηρίζει διαρκώς κοινωνικές πρωτοβουλίες που εστιάζουν στον άνθρωπο, στην οικογένεια, στον αθλητισμό και στο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται πως, σήμερα, η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει πάνω από εννέα κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων και παράγει περισσότερους από 100 ξεχωριστούς κωδικούς, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα, ενώ διατηρεί εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, προάγοντας τις αυθεντικές γεύσεις της Ηπείρου και την ελληνική διατροφή.