Σε δοκιμασία και πάλι η γεωργία από τον καιρό

Οι βροχές έπληξαν βαμβάκι, καλαμπόκι, κάστανο και σταφύλι στη Θεσσαλία

Έναν χρόνο σχεδόν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού», η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η επαρχία Αγιάς και η Ζαγορά Πηλίου βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα μία σειρά από αγροτικά προϊόντα να καταστραφούν.

Αυτήν τη φορά, η «Αθηνά» έπληξε βαμβακοκαλλιέργειες, καλαμπόκι, κάστανα (στην επαρχία Αγιάς) και σταφύλια (στον Δήμο Κιλελέρ), ενώ σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν και στην αγροτική οδοποιία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Πηλίου, η οποία δέχτηκε μέσα σε λίγα 24ωρα 700 χιλιοστά βροχής! Αντιθέτως, η έλλειψη υποδομών στα παράλια του Δήμου Αγιάς συνέβαλε στα πλημμυρικά φαινόμενα, αν και το ύψος της βροχής δεν ξεπέρασε τα 50 χιλιοστά.

Σε εξέλιξη η αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ

Η διαδικασία αναγγελίας ζημιών στον ΕΛΓΑ είναι σε εξέλιξη, αν και η εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει μόλις στεγνώσουν τα χωράφια. Και όσο συνεχίζεται η βροχή (που έπεφτε μέχρι και χθες το απόγευμα), κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Σε απόγνωση βρίσκονται ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί, που δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν, καθώς η απώλεια παραγωγής στην πιο θετική εμπορικά χρονιά των τελευταίων ετών συνιστά «μέγα οικονομικό πλήγμα». Μάλιστα, φουντώνουν οι φωνές να υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου του ΕΛΓΑ, το οποίο προβλέπει τιμή αποζημίωσης τον μέσο όρο της εμπορικής τιμής της τριετίας, καθώς φέτος η τιμή του βαμβακιού βρίσκεται στα ύψη και όσο και αν δοθεί αποζημίωση, αυτή δεν θα είναι αρκετή για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Τα σταφύλια Crimson σαπίζουν πλέον πάνω στα κοτσάνια, αφού αρχικά οι ανοιξιάτικοι παγετοί που μείωσαν τις παραγωγές, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού, οψίμισαν τα αμπέλια, πήγαν πίσω τον τρύγο (από τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου), με αποτέλεσμα η κακοκαιρία «Αθηνά» να δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή.

«Η πολιτεία θα επιχειρήσει να δώσει γρήγορα αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Ζαγοράς, από τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία ‘‘Αθηνά’’», δήλωσε από τη Ζαγορά ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, που επισκέφτηκε χθες το Ανατολικό Πήλιο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Αντρέα Λυκουρέντζο, και τον περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστό (φωτό).

Οι αγρότες θύμισαν στον κ. Τριαντόπουλο πως ακόμη είναι απλήρωτοι για τις ζημιές του 2018 και εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα διευθετηθεί και αυτό, ενώ γίνεται προσπάθεια καταγραφής των νέων ζημιών πέρα από τα καστανοπερίβολα, καθώς υπέστησαν καταστροφές και σπίτια και αυτοκίνητα, για τα οποία θα υπάρξει άμεση αποζημίωση.

Σε επιφυλακή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία φροντίζει να παραμείνουν ανοιχτά χαντάκια και θυροφράγματα, από τα Φάρσαλα μέχρι τον Πηνειό και την Κάρλα. Με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας έθεσε το αίτημα να προχωρήσει γρήγορα η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών με δίκαιες εκτιμήσεις και με επιπλέον κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και, φυσικά, ζήτησε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.