Δομοκός: Αξιοποίηση δημόσιων υποδομών από συλλογικά σχήματα

ΔΟΜΟΚΟΣ Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση δημοσιών υποδομών από συλλογικά σχήματα
Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση δημοσιών υποδομών από συλλογικά σχήματα

Αναξιοποίητα και εκτεθειμένα στη φθορά του χρόνου παραμένουν δημόσια κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες. Oι άνθρωποι που εργάζονται στον γεωργικό τομέα μπορούν, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, να αναλάβουν τη διαχείριση τέτοιων υποδομών.

Τα κτίρια που χτίστηκαν τη δεκαετία του 80 για να εξυπηρετήσουν εκπαιδευτικές ανάγκες του γεωργικού κόσμου αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία. Το ΚΕΓΕ Δομοκού, για παράδειγμα, τελεί σε αδράνεια ή υπολειτουργεί. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι παρακμιακή και δεν αρμόζει σε ένα έργο για το οποία δαπανηθήκαν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, χωρίς όμως ποτέ να γίνει απόσβεση.

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση αυτής της υποδομής. Υπάρχει όμως η τοπική κοινωνία η οποία προβληματίζεται και αναζητά τρόπους αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Σύλλογος Γυναικών Δομοκού. Σύμφωνα με την πρόεδρο Μαίρη Γκούβα τα τοπικά συνεργατικά σχήματα πρέπει να δώσουν ξανά ζωή στις εγκαταλειμμένες αυτές παραγωγικές υποδομές:

«Μέσα από το σύλλογο γυναικών Δομοκού αναζητούμε λύσεις για την αξιοποίηση των υποδομών της περιοχής μας. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της συλλογικής επιχειρηματικότητας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας της περιοχής μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε διάφορες δράσεις ώστε να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Συμπαράσταση σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε και από την πολιτική ηγεσία του νομού μας. Ήδη, έγινε παρέμβαση από τον βουλευτή Φθιώτιδας Δημήτρη Βέττα στον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ζητώντας την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών και τη δυνατότητα διαχείρισής του από ένα τοπικό συλλογικό σχήμα. Η ανταπόκριση από τον Οργανισμό ήταν θετική και σύντομα αναμένουμε κλιμάκιο για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Σημείο αναφοράς σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να  αποτελέσει η γυναικεία επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στην παραγωγή και τη μεταποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό Φθιώτιδας υπάρχουν και άλλες υποδομές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από άνεργους και κυρίως νέους επιστήμονες. Είναι τραγικό το κεφάλαιο της γνώσης και η υπάρχουσα υποδομή να μην μπορούν  να διαχειριστούν από τις τοπικές κοινωνίες. Θα πρέπει η νομοθεσία να είναι περισσότερο ευέλικτη και η κάθε δράση να μην προσκρούει πάνω στη γραφειοκρατία.