Δομοκός: Leader για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου με εκδήλωση στον Δομοκό, για τη συμβολή του LEADER στην ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού, την Ομάδα Τοπικής Δράσης και της Αναπτυξιακής Φθιώτιδας, όπως επίσης και το Ελληνικό Δίκτυο CLLD/LEADER.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης, τοπικοί παράγοντες, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης ο οποίος παρουσίασε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συμβολή του στις πολιτικές συνοχής του αγροτικού χώρου, με σημείο αναφοράς το LEADER στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που ανοίγονται, μέσω των τοπικών προγραμμάτων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Τοπικής Ανάπτυξης της ΕΥΕ/ ΠΑΑ.

Ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Δομοκού, Χαράλαμπος Λιόλιος, αναφέρθηκε στον ρόλο και στις δυνατότητες του προγράμματος LEADER. Μίλησε για την ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα τις μικρότερες αγροτικές περιοχές και ζήτησε από τους κυβερνητικούς παράγοντες να αφουγκραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές κοινωνίες της υπαίθρου.

«Με τις κατάλληλες κινήσεις και με χρηματοδοτικά εργαλεία να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της περιβαλλοντικής αντιμετώπισης, της τοπικής οικονομίας, της βιοοικονομίας, στις στρατηγικές ανάπτυξης και καινοτομίας. «Λέξεις, οι οποίες θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και θα αποτελέσουν τη βάση των νέων προτάσεων», κατέληξε ο κ. Λιόλιος.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο Κώστας Αποστολόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στερεάς, είπε: «Το πρόγραμμα LEADER αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για μια βιώσιμη ύπαιθρο. Από την εμπειρία μου ως πρώην προέδρου της ΟΤΔ “Αναπτυξιακή Φθιώτιδας ΑΕ ΟΤΑ”, αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι το πρόγραμμα αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από την bottom-up προσέγγιση, η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ανάγκες και προκλήσεις, προτείνει λύσεις και επηρεάζει τη διαμόρφωση του προγράμματος».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εισηγήσεις έκαναν υπουργοί της κυβέρνησης, αυτοδιοικητικοί πρώτου και δευτέρου βαθμού και στελέχη των Ομάδων Τοπικής Δράσης. Από τις συζητήσεις φάνηκε ότι οι νέοι πόροι θα είναι σχετικά μειωμένοι και θα αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αξιολόγησης για την καλύτερη διαχείρισή τους, ώστε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι ποιοτικά καλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Όπως επισήμαναν στελέχη του δικτύου, έως τον Οκτώβριο θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για τον τρόπο χρηματοδότησης και τα ποσά που θα καλύψουν τις προτάσεις που θα υποβληθούν. Επίσης, τόνισαν ότι στο προσχέδιο μπαίνουν περιοχές έως 60.000 κατοίκους. Οι δράσεις μπορεί να ξεκινούν από 20.000 ευρώ και να φτάνουν έως 400.000.