Δράμα-Ξάνθη-Ροδόπη: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω LEADER

Την εμπιστοσύνη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER αποδεικνύει η πληθώρα προτάσεων που κατατέθηκαν στις Αναπτυξιακές Δράμας και Ροδόπης. Συγκεκριμένα, στην ΑΝΡΟ υπεβλήθησαν 110 προτάσεις ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 4,25 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρός της και αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, επικοινώνησε με τον υφυπουργό, Κώστα Σκρέκα, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα, διεκδικώντας την έγκριση της υπερδέσμευσης. Από την αναπτυξιακή αναμένουν να λήξει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων, ώστε να διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα.

Δίκοπο μαχαίρι είναι οι 87 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19.950.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε δημόσια επιχορήγηση 11.650.000 ευρώ και κατατέθηκαν στην 1η πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα, σύμφωνα με τον Μανόλη Χατζόπουλο, διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει κατά 379% την προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη, που ανέρχεται στα 3.076.000 ευρώ. «Θα χρειαστούμε πρόσθετη χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου, ώστε να εντάξουμε περισσότερες επενδύσεις».

Σημειώνει ότι το LEADER παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πανελλαδικά, επομένως απαιτούνται σημαντικά ποσά. «Ενδεχομένως, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες της περιφέρειας, να μεταφερθεί ένα μέρος προς τις αναπτυξιακές από τη λεγόμενη “μικρή μεταποίηση”» αναφέρει, εξηγώντας ότι το υπουργείο είναι θετικό στη συγκεκριμένη προοπτική, όπως επίσης και στην αύξηση των πόρων.

Πρωταγωνιστούν οι παλιοί

Αξιολογώντας το αντικείμενο των προτάσεων, ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει ότι κατανέμονται σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών, τον τουρισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» για τις προτάσεις στον μεταποιητικό τομέα, αναφέρει ορισμένους τίτλους:

  • Μεταποίηση ροδιού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροδιού Αγίου Αθανασίου.
  • Δημιουργία μονάδας τυποποίησης και εμπορίας ΑΦΦ.
  • Δημιουργία μονάδας παραγωγής ζωοτροφών.
  • Εκσυγχρονισμός – επέκταση οινοποιείου.
  • Ίδρυση μονάδας παραγωγής αλλαντικών.
  • Εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίου πατάτας στο Νευροκόπι.
  • Επέκταση μονάδας ψύξης, αποθήκευσης, διαλογής και συσκευασίας ακτινιδίων.

Οι συνολικές απαιτήσεις στον μεταποιητικό τομέα αθροίζονται σε 1.300.000 ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό είναι λιγότερο από το μισό. Το ενδιαφέρον των Δραμινών για επενδύσεις στη μεταποίηση αποδεικνύει τα δυνατά χαρτιά του νομού στον αγροδιατροφικό τομέα. «Οι προτάσεις προέρχονται κύρια από υφιστάμενες επιχειρήσεις που γνωρίζουν την αγορά. Δυστυχώς, λόγω κρίσης, τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε πολλές νέες επενδυτικές προτάσεις».

Κλείνοντας, σχολιάζει πως αν δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μετατραπεί σε απογοήτευση. «Είμαστε χαρούμενοι όταν εντάσσεται και ολοκληρώνεται ένα έργο, όχι όταν έρχεται η πρόταση».