Ο δρόμος του κρασιού οδηγεί στη Δραμοινογνωσία

Ο δρόμος του κρασιού οδηγεί στη Δραμοινογνωσία

Από τις 23 έως τις 29 Μαΐου η Δράμα γιορτάζει το brand name της περιοχής, το κρασί. Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, μαθαίνει και μοιράζεται μαζί τους τα μυστικά του κρασιού. Χαράσσει τα μυρωδάτα μονοπάτια του ντόπιου κρασιού αναδεικνύοντας μια εξαιρετική εμπειρία και την ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα. Η πόλη γίνεται ένα βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένο στην εμπειρική προσέγγιση της ιδιοτυπίας των οίνων της περιοχής και στην απόλαυση της ιδιαίτερης κουλτούρας τους. Τα επτά οινοποιεία της περιοχής εδώ και καιρό προετοιμάζονται να υποδεχτούν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα γιατί από τις 23 Μαΐου ανοίγουν τις πόρτες τους για να μοιραστούν με τους επισκέπτες τον πολιτισμό και την εμπειρία της οινογευσίας. Μουσικές, ήχοι, τύμπανα, μπάντες, μυστικές και σπάνιες συνταγές, χαλαρή διάθεση και συζητήσεις συνοδεία κρασιού.

Φ. Λαζαρίδης: «Η Δράμα στηρίζει φανατικά τα προϊόντα της»

Μιλώντας στο ypaithros.gr, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νίκος Λαζαρίδης Ο.Β.Γ.Ε. Α.Ε., Φεντερίκος Λαζαρίδης σχολιάζει ότι είναι ένα όραμα μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγών. «Είναι μια ανάγκη που δημιουργήθηκε αναζητώντας κάποια διέξοδο έκφρασης προκειμένου ν’ αποκτήσει η Δράμα brand name προσελκύοντας κόσμο όχι μόνο από την Δράμα αλλά απ’ όλη την χώρα κι ενδεχόμενα κάποια στιγμή κι από το εξωτερικό». Η εξωστρέφεια και η προσέλκυση τουριστών μέσα από την ανάδειξη ποιοτικών τοπικών προϊόντων αποτελούν μια αέναη προσπάθεια ταυτόχρονα με την ανανέωση των ιδεών και των παροχών προς τον επισκέπτη, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη.

Ο δρόμος του κρασιού οδηγεί στη Δραμοινογνωσία

«Η ανανέωση δεν αφορά μόνο τα οινοποιεία αλλά το πώς θ’ αγκαλιάσει η πόλη και η κοινωνία τον θεσμό. Υπάρχουν κλάδοι που συνδέονται άμεσα με το κρασί, όπως είναι οι  χώροι εστίασης και διασκέδασης. Σε πόλεις του εξωτερικού, βίωσα περιόδους κατά τις οποίες συμμετάσχουν ακόμη και καταστήματα ένδυσης και υπόδησης προβάλλοντας τέτοιου είδους προϊόντα. Δεν αρκεί μια σύναξη στην πλατεία της πόλης με κάποιο event» σχολιάζει ο κ. Λαζαρίδης περνώντας το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην γιορτή της Δραμοινογνωσίας, δίνοντας έμφαση στην σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Ο ίδιος από την εμπειρία του στην οινογνωσία παρατηρεί ότι «η Δράμα είναι μια πόλη που φανατικά στηρίζει τα προϊόντα της και βέβαια το Δραμινό κρασί».

Γ. Χρόνης: «Το κρασί της Δράμας είναι αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό»

Ο δρόμος του κρασιού οδηγεί στη ΔραμοινογνωσίαΟ γεωπόνος και διευθυντής αμπελώνων στο Κτήμα Παυλίδη Γιάννης Χρόνης τονίζει ότι «το κρασί της Δράμας έχει γίνει αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό και τα τρία τελευταία χρόνια η Δραμοινογνωσία αποτελεί θεσμό. Τα καταστήματα διατηρούν σε πολύ καλές τιμές τα κρασιά επί μία εβδομάδα. Τα οινοποιεία της Δράμας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη είναι ανοιχτά για το κοινό που μπορεί να ξεναγηθεί, να παρακολουθήσει τη διαδικασία το πώς γίνεται το σταφύλι κρασί και να δοκιμάσει». Την περασμένη χρονιά το Κτήμα Παυλίδη είχε 2.500 επισκέπτες κατά την Δραμοινογνωσία, από την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη. «Επίσης, έρχονται βούλγαροι οι  οποίοι σταδιακά αυξάνονται, δείχνοντας ότι επιλέγουν ποιοτικά κρασιά». 

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της διοργάνωσης, θα διεξαχθούν οι εξής εκδηλώσεις: «Στα μονοπάτια του Διόνυσου». Διονυσιακές επιβιώσεις, δρώμενα και τελετουργίες της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου από τους πολιτιστικούς συλλόγους Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας και Πύργων. Το κοινό υποδέχεται τα συμμετέχοντα οινοποιεία με τους οινολόγους τους στην πρώτη γραμμή και γεύεται τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές.

21.30 Μουσικό κάλεσμα για τραγούδι, κέφι και χορό από το Σύλλογο Δραμινών Φίλων Μουσικής «Ο ΑΡΙΩΝ». Στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας.

Μαρία Αμπατζή