Δυναμικά στην παραγωγή μπαίνει το ροδάκινο

Σε αντίθεση με τα βερίκοκα, τα ροδάκινα είναι οψιμότερα κατά περίπου δέκα ημέρες. Η εικόνα που παρουσιάζουν σε όλες τις περιοχές τα δέντρα είναι η καλύτερη, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα. Οι ανάγκες σε αραίωμα εστιάζονται σε συγκεκριμένες ποικιλίες και θα συμβάλλουν σημαντικά στο μέγεθος και στην ποιότητα του καρπού.

Σε ό,τι αφορά το συμπύρηνο, η συλλογή θα ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Στους ίδιους χρόνους με το επιτραπέζιο ροδάκινο, και με διαφορά 10 -15 ημερών, βρίσκεται και το νεκταρίνι, ανάλογα με την ποικιλία. Το ενδιαφέρον των αγορών για ελληνικό ροδάκινο αποτελεί θετικό γεγονός, λόγω των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί σε καλλιέργειες της Ισπανίας.

Ο Δημήτρης Κοδέλας, παραγωγός πυρηνόκαρπων από το Άργος, υποστηρίζει ότι η συλλογή στην περιοχή του θα ξεκινήσει από την εβδομάδα που έρχεται, με μικρές ποσότητες, για εσωτερικές ανάγκες. «Τα κτήματα είναι μικρά και οι πρώιμες ποσότητες που παράγουμε είναι ελάχιστες, για να καλύψουμε τον όγκο των εξαγωγών». Υποστηρίζει ότι μεσοσταθμικά οι αποδόσεις των δέντρων για τις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται από 50 έως 60 κιλά το δέντρο, σε αντίθεση με τις όψιμες, που φτάνουν τα 80, όταν στο κάθε στρέμμα φυτεύονται 40- 45 δέντρα.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοδέλα, «στην ευρύτερη περιοχή, η τάση φυτεύσεων των παραγωγών, για τις νέες καλλιέργειες είναι τα νεκταρίνια, σε σύγκριση με τα άλλα πυρηνόκαρπα». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την περσινή περίοδο, έκανε λόγο για αρχικές τιμές που ξεκινούσαν από 1,5 με 1,6 ευρώ για το πρώτο χέρι και από τα 90 λεπτά για το δεύτερο.

Μικρές οι απώλειες του καιρού στην Κ. Μακεδονία

Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν το κεράσι και ορισμένες πρώιμες ποικιλίες στο βερίκοκο δεν έχουν καμία σχέση με το ροδάκινο για την Κεντρική Μακεδονία. Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, παραγωγός από τη Βέροια, «το ροδάκινο δείχνει να είναι σε καλό δρόμο, όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα».

Εστιάζοντας στο θέμα του συμπύρηνου και της συλλογής του, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου, δηλώνει ότι «η εικόνα των δέντρων δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές». Υπολογίζει ότι σε 15 μέρες περίπου θα ξεκινήσει η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών στο επιτραπέζιο ροδάκινο και μετά από 10 με 15 μέρες θα μπει στην παραγωγή και το νεκταρίνι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2022