Δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα και ποτά αξίας 100 εκατ. ευρώ κατάσχεσαν Europol και Interpol 

Στενεύουν των κλοιό των ελέγχων σε βιολογικά και καφέ

Σε αξία μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζονται τα δυνητικά επικίνδυνα και παραποιημένα τρόφιμα και ποτά που κατασχέθηκαν κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις ελέγχων της OPSON, κάτω από το συντονισμό του συνασπισμού Europol και Interpol, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αρχή.

Σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δεκέμβριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019, σε λιμάνια, αεροδρόμια, καταστήματα, αγορές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμμετείχαν, μέσω του πενταετούς προγράμματος OPSON VIII, αστυνομικές και λιμενικές αρχές, τελωνεία, εθνικές ρυθμιστικές αρχές του κλάδου των τροφίμων καθώς και εταίροι του ιδιωτικού τομέα μεταξύ 78 χωρών.

Από τους 67.000 ελέγχους που διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής και οδήγησαν στη σύλληψη 672 ατόμων, συνολικά κατασχέθηκαν 16.000 τόνοι και 33 εκατομμύρια λίτρα δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων και ποτών ή προϊόντων που έφεραν ψευδείς σημάνσεις.

Πλαστές ή παραποιημένες ημερομηνίες λήξης σε τυριά και κοτόπουλα, ποτά με προσθήκη φαρμάκων και κρέας που φυλάσσονταν υπό κακές συνθήκες υγιεινής ήταν μερικές από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Ενώ, περίπου 33.000 τόνοι παράνομης αλκοόλης, 3.628 τόνοι δημητριακών και σπόρων καθώς 1.136 τόνοι καρυκεύματα βρίσκονται ακόμη μεταξύ των κατασχέσεων.

Στο στόχαστρο των συντονισμένων ελέγχων για πρώτη φορά τα ψευδή βιολογικά προϊόντα

Στις δράσεις της ευρωπαϊκής αρχής, εντάσσονται φέτος για πρώτη φορά, και επιχειρήσεις ελέγχων σε βιολογικά προϊόντα παρακολουθώντας την αυξανόμενη τάση των αγορών να λανσάρονται ως βιολογικά προϊόντα που δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της αντίστοιχης καλλιέργειας.

Οι στοχευμένες δράσεις, που συντονίζονται από την Κομισιόν με την υποστήριξη της Europol σε 16 κράτη-μέλη, ανίχνευσαν σημαντικό αριθμό απατηλών πρακτικών. Περισσότεροι από 90.000 τόνοι «ύποπτων» βιολογικών προϊόντων ελέγχθηκαν, ενώ οι Ισπανικές αρχές συνέλαβαν 9 άτομα. Στις πιο δημοφιλείς απάτες στον τομέα αυτό συγκαταλέγονται η διοχέτευση συμβατικών προϊόντων σε βιολογικές αγορές, η χρήση μη επιτρεπόμενων ουσιών σε βιολογικά προϊόντα, καθώς και η χρήση παραποιημένων εγγράφων για την παρεμπόδιση της ανιχνευσιμότητας των προϊόντων.

Δράση για τον έλεγχο παραπλανήσεων και στον καφέ

Στο πλαίσιο της από κοινού επιχείρησης OPSON VIII, εντάσσεται και η δράση διενέργειας ελέγχων στον καφέ. Μία στοχευμένη δράση που «τρέχει» σε 14 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την ανακάλυψη πιθανής απάτης γύρω από τον καφέ που λανσάρεται ως 100% Arabica, ενώ, ενδεχομένως αντικαθίσταται από κατώτερης ποιότητας ή φθηνότερες ποικιλίες. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί περίπου 400 δείγματα σε μία εργαστηριακή συνεργασία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της OPSON  και τα αποτελέσματά της σχετικά με την γεωγραφική προέλευση των δειγμάτων θα γνωστοποιηθούν με την ολοκλήρωση των ελέγχων οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη.